Dresden Stollen – сладкиш, ценен по целия свят

щолен

Традицията да се приготвя за Коледа известния дрезденски щолен е много стара и може да се отнезе към 1400 г. Легендата обаче разказва, че формата на сладкиша наподобява бебето Исус в пелените. За първи път Stollen е споменат през 1474г. като част от коледните пости на християнската болница „Св. Вартоломей“.

Първоначално сладкишът се е приготвял само от брашно, мая и вода, за да отговаря на религиозната догма. В този си вид, без масло и мляко, се е наричал Striezel. Поради тази причина принцът на Саксония  Ернст и брат му Албрехт отпавят молба към папата да отмени забраната да се използват мляко и масло. В крайна сметка Светият отец откликва на тяхната молба и им изпраща писмо, което остава в историята като „масленото писмо“, в което той дава разрешение да се използват мляко и масло в замяна на покаяние и благодат. През 1560г. хлебарите от Дрезден поставят началото на традиция да подаряват на своя господар за Коледа един или два Stollen, тежащи по 18 кг, които са били пренасяни в замъка от 8 майстори и 8 чирака… Сладък товар!

Въпреки че съществува оригинална рецепта за Christstollen, всеки хлебар или сладкар има своята малка тайна, наследена от семейната традиция. Майсторлък, подбрани съставки от далечни земи и тайни подправки – всичко това е съчетано, за да се превърне този сладкиш в истинско произведение на изкуството.

През 1900г. всички занаятчийски производители на Christstollen се обединяват в Асоциацията “Schutzverband Dresdner Stollen e.V.“, която гарантира оригинално качество на базата на сертификат със запазена марка Dresden Stollen ® и печат на асоциацията.

щоленРецепта за щолен:

Приготвянето на този сладкиш изисква повече време и търпение.

Необходими продукти: 750 г брашно, сол, 50 г мая, около 1/8 л мляко, 200-250 г масло, 50-80 г захар, 1-2 жълтъка, 100 г захаросани лимонови и портокалови корички, 50 г бадеми, кора от лимон, канела, 150 г бели и черни стафиди, 3 лъжици ром, пудра захар с аромат на ванилия, фитил бадемова паста.

Начин на приготвяне: Подгответе маяното тесто, след това добавете яйцата, млякото, захарта и разтопеното масло. Тестото трябва да бъде твърдо, месете го докато се получи гладко и еластично. Добавете захаросаните лимонови и портокалови корички, бадемите и стафидите и отново омесете добре. Оставете тестото да втаса, след това го разтелете и в средата сложете фитил от бадемова паста, придайте характерната форма за сладкиша и отгоре го намажете с маслото. Печете на средна температура за около един час. По време на печенето го намажете още веднъж с масло и след изваждане от фурната още топъл го поръсете с пудра захар.

Препоръчително е тестото да престои около 10-12 часа, а след изпичането сладкишът се оставя да “узрее” около 10-15 дни.