Шоколадът и празниците по света

От Св. Валентин до Хелоуин и от Ханука до Деня на мъртвите – различните култури и религии имат нещо, което е общо за техните празници, всичките се празнуват с шоколад.

Свети Валентин

Свети ВалентинВръзката между шоколада и празника на Свети Валентин вероятно е най-лесно да се обясни. Обвързването на шоколад и любов може да се проследи обратно в миналото чак до ацтеките. Те вярвали, че шоколада е източник на духовна мъдрост, невероятна енергия и повишена сексуална мощ. Шоколадът е бил широко използван като сватбена подкрепа и е бил поднасян на сватбени церемонии. Днес ние знаем повече от всякога за повдигщите настроението ефектите на шоколада.

Шоколадът съдържа естествен, променящ настроението компонент – РЕА или фенилетиламин – вещество, нивото на което се повишава в мозъка, когато се влюбим. Яденето на шоколад всъщност произвежда подобна химията в мозъка, като тази, когото сме влюбени. Шоколадът е истински афродизиак поради своята миризма, вкус и усещане. Само си помислете за радостта от получаването на красиво опакавана кутия шоколадови бонбони. Когато най-после се допре до устните ви, шоколадът започва веднага да се топи, изпълвайки устата ви с изискано удоволствие. Вкусът и миризмата изпълват сетивата ви със завлядянащ екстаз. Нищо чудно, шоколадът да е дар на влюбените.

Великден

Шоколадово яйцеИстория зад шоколадовите традиции на Великден ни връща към езическите вярвания, че яйцата представляват плодородието и прераждането. Към 1800 г., християните са приели символа на яйцето като част от Великденските празници. Но откъде идва шоколадовата версия на яйцето? Всичко започнало с горещите кифлички с кръст, върху които някога кралицата наложила забрана. През 16-ти век, кралица Елизабет I забранила тези деликатеси поради асоциацията им  с католицизма. Тя, обаче, позволила да бъдат консумирани по Великден.

Горещите кифлички с кръст били на мода в цяла Европа през 1800 г. – те са били особено популярни в бедните европейски страни. През това време, шоколатиерите се опитвали да определят, как най-добре да продават изделията си. Кифличките били техния най-голям конкурент! Шоколадовите производители търсели път към сърцата както на нисшата, така и на висшата класа. Германия и Франция първи, представили великденско яйце от твърд шоколад. То бързо се разпространило в цяла Европа и за радост на любителите на шоколада не минало много време и то добило популярност в целия западен свят. След като машините навлезли в производството, станало по-лесно и по-изгодно за фирмите, да правят кухи яйца. Към 1960 г. великденското яйце било добре известно и се превърнало в нещо обичайно.

Хелоуин
хелоуинХелоуин се празнува на 31 октомври, последния ден от келтския календар. Това е денят, когато душите на мъртвите бродят по улиците и къщите през нощта. Тъй като не всички духове са били смятани за приятелски, подаръци и лакомства бяха останали, за да усмирят злите и да гарантира, че за следващата година ще има изобилна реколта. Пакостливи деца се обличали като духове и крадяли храната от прага на домовете. Стопаните на къщите в крайна сметка разбрали какво се случва и спрели да оставят храна. Тогава обаче находчивите деца просто почуквали на вратите и молели за нея, обещавайки да се молят за мъртвите в замяна. Този обичай се превърнал постепенно в „лакомство или пакост“ и днес късметливите децата по цял свят прибират опаковани шоколадови бонбони в своята чанта.

Денят на мъртвите

ден на мъртвитеМексиканският празник Día de los Muertos (Денят на мъртвите) отбелязва възпоменанието за тези, които са починали. Произходът му е подчертано мексикански. По време на ацтеките, едномесечен летен празник е отбелязвал богинята Mictecacihuatl, Господарката на мъртвите. След като ацтеките са завладени от Испания и католицизма станал доминираща религия, обичаят се преплита с християнското отбелязването на Деня на Вси Светии на 1 ноември. Един от най-често срещаните традиции е да се подреждат частни олтари, съдържащи любимите храни и напитки, както и снимки и възпоменания. Днес мексиканците използват шоколада като дар на Деня на мъртвите под формата на пикантно питие, наречено мол, направено с люти чушки и шоколад.

Ханука

ханукаЕврейският Ханука означава фестивал на светлините и отбелязва освобождението на светия храм в Йерусалим. След възстановяването на Ерусалим и на храма от гърците, Юда нарежда той да бъде пречистен. Било необходим много зехтин за менора – свещник за седем свещи – в храма, който е трябвало да гори през цялата нощ, всяка нощ. Историята разказва, че зехтин е имало само за един ден, но все пак той горял осем дни. Евреите вярват, че това е чудо. От този ден, Ханука отбелязва това чудо. Но даването на светлина също може да се тълкува като просвещаване или обучение. По такъв начин Ханука станва също празник на свободата, която идва с образованието. За да се насърчават децата да учат Тора им се дават „Hanukkah gelt“  (на юдейски „пари“). Шоколатиерите на 20-ти век вземат концепцията за подарък/монета и създават увити във фолио шоколадови монети.

Дивали

дивалиДивали е един от най-дългите хиндуистки религиозни фестивали, обхващащ пет дни в хиндуисткия месец Karthika (края на октомври / началото на ноември). Той бележи едновременно новата луна и новата година и почита Лакшми, богинята на богатството и щастието. Всичко в Индия застива в този период с изключение на семейния живот, празнуването и пазаруването на дрехи и подаръци. Празнуващите палят пет традиционни глинени лампи, отбелязвайки победата на доброто над злото. Подаръци от сладки изделия и бонбони се разменят със съседи и приятели.

Коледа

Тези, които празнуват Коледа често отброяват дните до празника с коледен календар, който ежедневно им напомня, че коледаКоледа наближава. Коледните пости официално започват от четвъртата неделя преди Коледа, но много хора започват да отброяват от 1 декември. В миналото, някои семейства просто драскаха  линия с тебешир на вратата или палеха нова свещ всеки ден. Днес повечето коледни календари са направени за деца. Те са под формата на голяма, правоъгълна картонена кутия с 24 прозореца. Прозорците се отварят, за да разкрие малки шоколадови предмети. Коледата и шоколадът са свързани и по други начини. В края на краищата, не е ли чаша горещ шоколад най-добрият начин да се стоплят коледарите и да се коледно настроение?

Злато и шоколад

златни щоколадови монетиШоколадът винаги е бил свързан със злато. Може би това е така, защото Монтесума (Господаря на ацтеките) е имал ритуал да пие шоколад от златна чаша, която веднага след това е хвърлял в езеро до двореца си. Това езеро е било буквално златна мина за испанците. Асоциацията със злато все още е жива и днес: много производители на шоколадови увиват ценния си си шоколад в златни опаковки и дори ги предлагат във формата на златни кюлчета и монети.

Източник: Barry Callebaut