Шоколадови Брауни

брауни

Един доста популярен и вкусен шоколадов десерт (особено в САЩ), който обаче у нас не е достатъчно познат, по моето скромно мнение. А си заслужава!

Класическите шоколадови брауни (brownie) са с правоъгълна форма, но могат да се предложат различни вариации в ромбоидна или кръгла форма, като хапки и т.н. Покрити са с шоколадова глазура, могат да бъдат декорирани с шоколадови люспи и лешници, и ароматизирани с различни вкусове, но най-често ванилия или мента. Подходящо е да се сервират в компанията на топло мляко, сладолед или разбита сметана.

Основните съставки са брашно, захар, шоколад (основно натурален, но се използва и млечен и бял), масло, яйца и лешници. В оригиналната рецепта не се използва мая, но има различни варианти по-лесни или сложни – според въображението на майстора! Съществува и светло brownie, което се нарича blondie” – приготвено без какао, много често с бял шоколад.

Името brownie”  се появява за първи път през 1896 г. в Boston Cooking School Cookbook, където са обяснени като малки тортички, които се приготвят с меласа. За родина на сладкиша се смятат САЩ, където името идва от тъмния цвят. Разбира се съществуват различни версии за произхода му, една от които разказва, че един разсеян готвач забравил да сложи мая в шоколадовата торта, която приготвял, докато друга предписва авторството на Palmer House Hotel в Чикаго, по време на  World’s Columbian Exposition през 1892.
Шоколадово изкушение

(за 8 порции)

Продукти за блата: 100 г натурален шоколад, 150 г маргарин, 3 яйца, 250 г захар, 100 г брашно тип 500, ванилия, 100 г орехи.

Продукти за глазурата: 100 г натурален шоколад, 75 г маргарин.

Метод на работа: Разтопете шоколада с маргарина на водна баня. Когато се разтопят добре, махнете от огъня и оставете да изстине за няколко минути. Добавете яйцата, захарта, брашното, ванилията и натрошените орехи. Разбъркайте сместа много добре и изсипете в намазана с маргарин форма. Печете в предварително загрята фурна при 180 °С за около 30-35 минути, като контролирате изпичането. Готовият сладкиш оставете да изстине и в това време пригответе глазурата. Разтопете шоколада и маргарина на водна баня и залейте тортата, оставете да изстине.

Декорирайте с орехи и пудра захар, сервирайте с разбита сметана.

Автор: Йорданка Найденова