Шоколадови бонбони

шоколадови бонбони

Шоколадови пръчици с бренди

Продукти за 25 броя: 100 г марципан, 1 с.л. бренди или ликьо по избор, 125 г натрошен натурален шоколад.

Начин на приготвяне: Покрийте  с алуминиево фолио тава с размери 32х28 см. След това добавете ликьора към марципана и го обработвайте, докато попие напълно алкохола. Разточете марципана на фитил с дължина 25 см, разрежете го на 25 равни части и всяка част разточете до около 6 см дължина.

Разтопете шоколада на водна баня. Оставете го да изстине. Потапяйте парченцата марципан и след това ги поставяйте върху алуминиевото фолио в тавата, като внимавате да не се допират.

Трюфели с лешници

Продукти за 30 бонбони: 125 г млечен шоколад, 50 г масло, 2 с.л. сметана, 50 г смлени лешници, 250 г натрошен натурален шоколад,  лешници за декориране.

Начин на приготвяне: Сложете млечния шоколад в купа. В друга малка купа сложете за слаб огън да се разтопи маслото със сметаната. Махнете от огъня и изсипете върху шоколада. С дървена шпатула смесете добре, докато се получи гладък крем. Добавете и смлените лешници. Оставете в хладилник за около 15 минути. След това от сместа оформете топченца и отново поставете в хладилник за около 15 минути.

Покрийте с алуминиево фолио тава с размери 32х28 см. Разтопете натуралния шоколад на водна баня и след това с помощта на две вилици потапяйте всяко топче в разтопения шоколад и поставяйте в тавата с алуминиевото фолио. Отгоре украсете с половин лешник.

Виенски кошнички

Продукти за 16 бонбони: 80 г натрошен натурален шоколад, 80 г млечен шоколад, 2 с.л. сметана, 1 ч.л. разтворимо кафе, 60 г натрошен бял шоколад, сладко какао за декориране.

Начин на приготвяне: Разтопете натуралния шоколад на водна баня и след това оставете да се охлади. Изсипете по една лъжичка разтопен шоколад във всяка алуминиева формичка и с помощта на пръчица разнесете и по стените добре. Оставете да се втвърди. Сложете млечния шоколад в съд. В малка купа смесете сметаната и разтворимото кафе и оставете леко да заври. След това изсипете върху шоколада и разбъркайте добре с дървена шпатула. Оставете да изстине. Във всяка формичка поставете по една лъжичка от шоколадовата смес. На водна баня разтопете белия шоколад и оставете да се охлади. Сложете по ½ лъжичка във всяка кошничка. Оставете да се стегне и след това извадете кошничките от формите.

Поръсете със сладко какао.

Източник: сп. „Кафе пауза…“