Шарен хляб с шоколад или спанак

Консумацията на тостерен хляб бележи все по-голям ръст. Предлагаме ви две рецепти на хляб, обогатен с мастна киселина омега 3 и калций. В рецептите са включени и други продукти като зеленчуци и шоколад.

За какво допринася омега 3?

Омега 3 в натурална форма се среща най-вече в т. нар. ”сини риби”. Храненето с продукти, обогатени с омега 3, помагат да се поддържа сърцето здраво и освободено от холестерол. Регулира кръвното налягане, увеличавайки еластичността на артериите, проявява се като антитробонен механизъм, препазващ ни от сърдечни заболявания, освен това е и основен липид за развитието и функционирането на централната нервна система.

За какво допринася калцият?

Калцият е веществото, което помага на костите да се поддържат здрави. Консумацията му се препоръчва както в първите години от живота, така и на жените в периода преди да стигнат до менопаузата, тъй като така се предотвратява остеопорозата. Най-важният естествен източник на калций е млякото и неговите производни продукти като сирене, кашкавал, кисело мляко. Среща се в големи количества в почти всички сухи плодове и в много зеленчуци. Калцият участва в регулирането на функциите на нервите и мускулите, сърдечната дейност и в производството на хормони.

За какво допринася шоколадът?

Изследователите от Университета на Кьолн са публикували своя разработка, според която консумацията на черен шоколад в продължение на 2 седмици води до намаляване на кръвното налягане.

 

ХЛЯБ С ШОКОЛАД

Продукти: 1 кг брашно тип 500 (W = 250; P/L = 1), 500 г мляко (обогатено с омега 3 и калций), 18 г сол, 60 г захар, 60 г слънчогледово олио, 20 г картофено пюре, 45 г мая, 5 г оцет, 80 г какао на прах, 50 г захар, подобрители.

Метод на работа: Замесват се 400 г от брашното, 240 г мляко и 15 г маята и се оставят да втасат на стайна температура, докато удвоят първоначалния си обем. След това се добавят и осатаналите продукти без какаото и гланциращата захар. Тестото се разделя на две части, в едната се добавят какаото и захарта. Двете теста се разточват на правоъгълници (белият правоъгълник се прави малко по-голям от шоколадовия). Белият правоъгълник се намазва с вода и върху него се поставя шоколадовият, като между тях може да се поръсят шоколадови стърготини. Навиват се на руло, което се нарязва на парчета в желаната форма. С продуктите в рецептата се получават три форми по 500 г. Изделията се оставят да втасат на стайна температура докато удвоят обема си. Пекат се на умерена температура с пара за около 50 минути

 

ХЛЯБ СЪС СПАНАК

Продукти: 1 кг брашно тип 500 (W = 250; P/L = 1), 500 г мляко (обогатено с омега 3 и калций), 18 г сол, 60 г захар, 60 г слънчогледово олио, 20 г картофено пюре, 45 г мая, 5 г оцет, 80 г какао на прах, 50 г захар, 600 г спанак (може да се обогати със стафиди и специална смес от ванилия, какао и канела), подобрители.