Чия – преоткриване на древното семе

чия

Семената на чия или чиа (Salvia hispanica) са продукт от растение богато на хранителни вещества, разпространено в Гватемала и Централната и Южна част на Мексико. Достига височина до около метър. Има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената.

Местната традиция свидетелства, че тези семена са култивирани още от ацтеките. Те били толкова ценни, че населението ги принасяло в дар на управниците. Чията, заедно с амаранта, боба и царевицата, са основни хранителни продукти на насе- лението в Мексико, и в частност – на ацтеките и маите. В древни времена на семената се преписвала „магична сила“ и митологи- ята разказва, че ацтеките ги използвали, за да придобият сила, когато влизали в битки. Не случайно на езика на маите „семена от чия“ са със значение на „семена на силата“!

Малко история

За ацтеките тези семена били толкова важни, че завладени- те от тях народи трябвало да плащат годишен данък в размер на 4000 тона семена. Маите и ацтеките са употребявали много семена от чия, а за значението, което са им придавали, красноречиво говори факта, че са ги използвали дори и в религиозни церемонии като дар към боговете.

Когато през 1521 г. испанските конквистадори нападнат и завладяват земите на ацтеките,тяхната ярост преминава и върху насажденията от чия – те са изгорени. Кортес забранява дори отглеждането на пшеница, ечемик и моркови, поради страх от магично влияние на тези семена и евентуалното им прилагане от европейците. От яростта на конквистадорите са били спасени само царевицата и боба отглеждани от ацтеките. Тези семена изчезват и оцеляват само в малки площи, разпръснати сред планините на Мексико и Гватемала. Едновременно със забраната за отглеждане на семена от чия в Мексико, испанците ги пренасят на собствена територия, където те намират благоприятни почва и климат.

Семената от чия са преоткрити през 1991 г. благодарение на програма, която започна в северната част на Аржентина, Колумбия и Перу. Целта на програмата е да се подобри здравето на човека чрез въвеждане в хранителния режим на семена от чия, заради тяхната хранителни свойства. Семената се използват в Мексико и Гватемала под формата на брашно и хранителни напитки.

Хранителна стойност

Семената от чия са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, те помагат и за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола. Именно семената са най-важната част от растението и са източник на хранителни вещества. Те се приемат като белтъчна храна, също съдържат и минерални вещества: калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките. Подобно на лененото семе са готови за консумация, без да е необходимо да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време без да се окисляват.

Една порция семена от чия осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да бъдат част от диетата за намаляване на теглото, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Семената от чия имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар. Те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар. Това позволява на тялото да остане сито за по-дълго време, дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.

хлебни изделия с чияСемена от чия, според публикация в British Journal of Nutrition от 2009 г., стабилизират нивата на холестерола и триглицеридите и намаляват общото количество натрупани мазнини. Освен това имат хидрофилични свойства, които ги превръщат в ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото. Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чия може да помогне да се регулират телесните флуиди и да се намали риска от дехидратация. Тъй като семената поддържат тялото хидратирано и са чудесна добавка към отслабващия диетичен режим, особено ако той включва и физически упражнения.

Все пак някои изследвания съдържат и предупреждения. Първо трябва да се внимава при консумацията на чия от хора с ниско кръвно налягане,  тъй като може да получат замайване. Другото предупреждение е, че приемането на чия води до разреждане на кръвта, което забавя нейното съсирване.

Семената от чия имат съвсем лек привкус на ядки и добавени към различни ястия, салати, тестени изделия или напитки почти не променят техния аромат и вкус. Набъбвайки, те по-скоро сгъстяват тяхната консистенция, и по този начин удължават чувството за ситост. С чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинги, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа. Чия, разбира се, може да бъде поднесена и под формата на сурови кълнове, които в рамките на четири дни ще бъдат годни за консумация.

Ето и една лесна рецепта за мляко от чия

Продукти за пет чаши: 4 с.л. чия семена, 2 с.л. сурови орехи, 2 с.л. сусамов тахан, 2 с.л. мед, ванилия, 5 чаши вода.

Начин на приготвяне: Накиснете за няколко часа чия семената и орехите в стъклен съд в 4 чаши вода. Изсипете в блендер и разбъркайте на средна скорост. Докато миксирате, добавете тахан, мед, ванилия и след това още 1 чаша вода. Съхранявайте в стъклен съд с капак в хладилник. Накисването прави сместа богата на ензими. Антиоксидантите в семената чия помагат да запазите сместа около седмица. Може да използвате като заместител на другите форми на мляко.