Ценови анализи на основни суровини през седмицата

брашно и яйца

През периода 21 – 28 март 2018 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг (Стара Загора) до 1,12 лв./кг (София). В десет от областите се наблюдават седмични ценови отклонения в границите от -8,6% (Силистра) до +4,8% (Враца). Средната цена на едро за страната се понижава с 1,3% на седмична база, до 0,78 лв./кг.

Към края на м. март 2018 г. средната цена на едро на брашно тип „500“ за страната нараства с 1,3% спрямо нивото отпреди един месец, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

През същия период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло се задържат на нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер М в по-малките магазини, при която се отчита леко повишение.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се запазва на ниво от 0,23 лв./бр. По области, стойностите се движат от 0,18 лв./бр. (Варна) до 0,27 лв./бр. (Бургас, Монтана, Пловдив, Хасково и Шумен). В сравнение с предходната седмица, в осем от областите се регистрира поскъпване на продукта в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., най-чувствително в Смолян, а в Добрич, Ловеч и Ямбол – поевтиняване, с по 0,01 лв./бр.

Към края на м. март 2018 г. средната цена на едро на яйца – размер М за страната се задържа на нивото отпреди един месец.

Средната за страната цена на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги остава без промяна на месечна база, докато тази за размер L се понижава с 0,01 лв./бр. При предлагането в по-малките магазини се наблюдава месечно повишение на средните цени на яйца – размер М и L за страната с по 0,01 лв./бр.

По същото време средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица.

На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 0,92 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Монтана). В десет от областите се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -9,1% (Стара Загора) до +4,2% (Пловдив и Хасково). Средно за страната, цената на едро на продукта се понижава с 0,8% на седмична база, до 1,18 лв./кг.

През изминалата седмица средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките търговски обекти остава без промяна.

По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата варират от 1,65 лв./литър (Хасково) до 2,22 лв./литър (Смолян). В шест области се отчита седмично понижение на ценовите стойности, достигащо до 7,3% в София, докато в други пет продуктът поскъпва в рамките на 2,5% – 4,7% (най-значително в Смолян). В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 0,5% на седмична база, до 1,91 лв./литър.

Източник: МЗХГ