Хляб с шоколад и стафиди

хляб с шоколад и стафиди

Продукти: 200 г. стафиди, 80 г. млечен шоколад на капки, 330 г. брашно тип 500, 8 г. сол, 20 г. какао, 170 г. натурална мая*, 250 мл. топла вода.

Начин на приготвяне: В купа смесете сухите суровини. В по-голяма купа  смесете натуралната мая и водата, докато се разтвори добре (това са течните съставки). Към течната смес добавете сухата и разбъркайте добре. Покрийте и оставете да почива 10 минути. След това омесете и оставете да почива още 10 минути. Повторете тази операция 6-7 пъти, покрийте и оставете да втасва за 1 час. След като удвои обема си натиснете тестото с юмрук и го преместете върху набрашнена повърхност и оформете хлебче с форма като на снимката. Набрашнете формата, в която ще втасва и оставете между 3 и 6 часа.

Затоплете фурната на 240°С 20 минути преди печене. След като втаса извадете от формата и поставете в тава за печене. Набрашнете повърхността на хляба и направете диагонални разрези с остър нож. Печете с пара при 220°С за около 30 минути. Оставете да изстине върху скара.

*Технология за приготвяне на натурална закваска (мая) може да намерите ТУК