Хляб със смокини, орехи и анасон

хляб със смокини

Рецептурата за хляба е разработена специално за приготвянето му с натурална закваска. Готовият хляб със смокини, орехи и анасон е особено подходящ за консумация с различни видове твърди сирена.

Продукти: 100 г. брашно тип 500, 45 г. пълнозърнесто брашно, 20 г. ръжено брашно, 3 сухи смокини, нарязани на парченца, 40 г. натрошени орехи, 2 г. звездовиден анасон, 3 г. сол, 65 г. натурална мая*, 130 мл. топла вода.

хляб със смокиниНачин на приготвяне:
Смесете отделно смокините, орехите и анасона и оставете настрани. В по-малка купа смесете брашното и солта (сухите съставки), а в по-голяма купа – натуралната закваска (мая) и водата, докато се разтвори добре (това са течните съставки). Към сухите съставки добавете смокините, орехите и анасона и след като ги размесите прибавете всичко това към течните съставки и пак разбъркайте добре.

хляб със смокиниПокрийте и оставете сместа да почива 10 минути. След това омесете и оставете да почива още 10 минути. Повторете тази операция 6-7 пъти, а после покрийте тестото и оставете да втасва за 1 час.

хляб със смокини

След като удвои обема си натиснете тестото с юмрук и го преместете върху набрашнена повърхност и оформете хлебче с форма като на снимката. Набрашнете формата, в която ще втасва и оставете хляба в нея между 3 и 6 часа. Затоплете фурната на 240°С 20 минути преди да започне самото печене. След като втаса извадете от формата и поставете в подходяща тава за печене.

Набрашнете повърхността на хляба и направете диагонални разрези с остър нож, както е показано. Печете с пара при 220°С за около 30 минути. Оставете да изстине върху скара.

*Технология за приготвяне на натурална закваска (мая) може да намерите ТУК.