Хлебопроизводителите да не разрешат навлизане на конкуренти

Основно събитие от конферентната програма на международното изложение „Фудтех”, в Пловдив, беше Търговската мисия от Холандия. За събитието и очакваните резултати разговаряхме с г-н Херберт Ван Слуис – Регионален мениджър на Асоциацията на производителите на храни и опаковки на Холандия.

Г-н Слуис, подобен форум за първи път ли се провежда в България и каква точно е целта му?

Да, за първи път. Преди години имахме планове да осъществим подобни контакти със сектора на млекопроизводителите, но те не се осъществиха. Проведените сега срещи са успешни, интересът е много голям – бързо достигнахме планирания максимум участници и проведохме повече от 130 срещи за два дни. Целта е да се постигне директно договаряне между представители на холандски компании и потенциални български клиенти и партньори. Специфичната форма на събитието – предварително уговорени двустранни срещи, е от голяма полза. Тази форма работи много добре и изглежда че и в България се приема така. В някои държави не се получава толкова добре – случва се компании, с които се свързваме предварително, да не се появят на срещите.

Какви компании участват?
По-голямата част от участниците са от областта на хлебопроизводството – явно това е много важен сектор в България. А нашите членове имат много модерни и интересни възможности за въвеждане на разнообразна техника, която да подобри качеството на работата и на крайния продукт в областта на тестените изделия. Предлагаме и техника, която значително намалява разхода на енергия, а както знаем тя е скъпа и ще става все по-скъпа.

Кои са основните проблеми на българските хлебопроизводители, за които можете да предложите решения?
Както един от участниците в срещите поясни, всъщност е наложително в най-скоро време в България да се вземат  мерки за развитие и укрепване на хлебопроизводството, в противен случай има голям риск производители от други държави да заемат пазара. От една страна качеството трябва да бъде високо, от друга – цената да не бъде покачвана. Тази комбинация е трудна за постигане и поддържане, но производителите не могат да изчакват и да разрешат навлизане на чуждестранни конкуренти. От тази гледна точка решения може да се намерят в подобряването на техниката и производствените процеси и холандските производители могат да помогнат в това. Специално за хлебопроизводството в Холандия имаме някои от топ-производителите на машини на световно ниво. И не само за хлебопроизводство, но и за сладкарство – машини за пълнене, опаковки и др.

Каква трябва да бъде следващата крачка в създадените двустранни отношения? 
Трябва да кажа, че като цяло е време българските производители да се информират добре. Някои от холандските участници представиха видео и други материали за работата на машините и изясниха напълно възможностите за подобряване на производствата. Част от българските компании получиха покани да дойдат в Холандия и на място да се запознаят с това, как се използват машините, да наблюдават работата им по време на реалния производствен процес.

Министерство на търговията на Холандия е също сред организаторите, национална политика ли е активното подпомагане на бизнеса?
Да, холандското правителство подпомогна инициативата, особено онези компании, които са по-малки или „прохождащи”. В Холандия също имаме някои финансови затруднения. За съжаление това ще причини известно намаляване на бюджета за подобни събития в бъдеще. Но виждаме добри резултати, така че ще се опитаме да продължим.

Няколко думи за изложенията PLMA RAI в Амстердам и FoodTech в Росмален?
PLMA RAI в Амстердам е международно изложение, което среща производителите с дистрибутори и дава решения за цялостния търговски процес. Това е търговско изложение на „марките“. FoodTech в Росмален е неголямо национално изложение, с частично международно участие. То е с голям потенциал за развитие и показва най-доброто от областта, която популяризираме тук.

Вашата мисия е да представите холандските производители на машини, а имате ли информация за български продукти на холандския пазар?
Не разполагам с актуална информация, но като цяло бъгарските продукти не са популярни в Холандия. В миналото бяха известни българските сладка и мармалади, но сега дори виното е с твърде слабо присъствие.