Хлебозаводът във Велико Търново спря да работи

хлебозавод

Великотърновският хлебозавод e спрял работа, а всички работници са освободени, някои от които с крупни суми неполучени заплати, пише Стилиян Найденов от областния всикидневник „Борба”  Дружеството още не е обявило фактически фалит, но не може да си обслужва дълговете и вече не работи, е  установила проверка на вестника. Община Велико Търново все още има да взима 430 хил. лв. от приватизационната му сделка, но никога няма да си ги прибере, а фирмата е като подарък за придобилите я. Досега нямаше кмет, който да защити общинския интерес, а хора, пряко свързани с порочната сделка, бяха назначени на работа в общината и стоят там и досега, независимо че са в пенсионна възраст.

В края на миналата седмица са махнати и последните работници, разкриха запознати последни обстоятелства около фирмата. Малко преди това собствениците са успели да продадат договори за доставка на хляб и пазарната си ниша на конкурентите от павликенската компания „МИО“. Практически хлебозаводът вече е собственост на банка, след като е послужил за залог на крупен дълг от близо милион лева. Една камара контрагенти също са на опашката на кредиторите и вече са се обърнали към бирници, разбра „Борба“. През последните няколко месеца фирмата е разследвана и от Инспекцията по труда след множество оплаквания от работници за нечовешки условия на труд и неполучени заплати, а дейността й бе съпътствана от огромно текучество на кадри. Независимо от това обаче в популярен сайт за работа бяха публикувани примамливи обяви за възнаграждения от 1000 – 1500 лв. и винаги се намираха наивници да се цанят, докато се стигне до сегашната ситуация. Местният хлебозавод пък си остава най-лошата приватизационна сделка на общината и печален пример за безстопанственост и кражба.

През 2001 г. Община Велико Търново сключва приватизационна сделка за общинската тогава фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“, като малко над 500 хил. долара са платени тогава за 56 на сто от хлебозавода, а останалите 430 хил. разсрочено. Новият съсобственик е габровската фирма „Атил комерс“. Без съгласието на общината следва апортиране на всички активи на фирмата, включително и терени в града, които станаха жилищни комплекси. Така „Хлебопроизводство и сладкарство“, което бе с общински миноритален дял, се преля в изцяло частната „Хлебозавод Велико Търново“. За да се заметат следите, новата изцяло частна фирма пък бе прехвърлена на офшорката „Милгет инвестмънтс“, а по последна информация нейни съсобственици са габровската „Холидей фан“ и ЕТ „Джордан Йордан Иванов“, показва проверка на всекидневника.

Според Търговския регистър Община В. Търново все още притежава 44 на сто от „Хлебопроизводство и сладкарство”, а останалото е собственост на „Атил комерс”. Практически обаче дружеството с общинско участие няма активи, а вместо него оперираше трета фирма – „Хлебозавод Велико Търново”. На нея се фактурират продажбите, а в общото дружество с общината не постъпва нищо.

Източник: Вестник „Борба“