Характеристики на брашно от рожкови

рожков

Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение. Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент, подобен на маракасите, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Рожковите са разпространени в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните семенни шушулки. Растат добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понасят добре горещи и влажни крайбрежни зони. Тези дървета са типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния. Дървото започва да ражда плодове (рожковените шушулки) след шестата година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50 кг плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100-120 кг. Удивителното е, че може да продължи да ражда около 100 години.

рожковиРожковите са били и много популярен подсладител в миналото. Шушулките са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият традиционно на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената (плодовете) се използват в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти. Много хора смесват рожкови със сурово какао за по-добър вкус. В какаото има много магнезий, докато в рожковите има много калций. Съдържат около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му.

Освен това рожковите съдържат витамин B1, колкото ягодите, повече витамин A от аспержите и т.н. Също съдържат витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром. Плодът на рожковите е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с  инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Поради своята еднаквост (1/5 от грама!), семената на рожковите (бобчетата) в миналото се използвали като единица за тегло – карат.

Характеристики на брашното от рожкови

Брашното от рожкови прилича много на какаото. За разлика от него има сладък вкус, много по-малко калории и високо съдържание на фибри, витамини (рибофлавин) и минерали (калций, калий, мед и манган). Липсата на психоактивни вещества, като кофеин и теобромин, го прави идеален заместител на шоколада при хора с алергии или свръхчувствителност към тези вещества. Ако се смеси с наситени мазнини, като тези, съдържащи се в маслото брашното от рожковите има още по-сходни по вкус и текстура, с тези на традиционния шоколад.

Брашното от рожкови е богато на естествени захари и въглехидрати, но с ниско съдържание на мазнини. 100 грама брашно от рожкови осигуряват на нашето тяло 380 калории. В 100 г брашно има 4 г протеини, 40 фибри, 50 г естествени захари. Както казахме вече, брашното от рожкови е богато на калций и желязо, като в 100 г от него се съдържат 30% от дневната нужда от желязо и 45% от дневната нужда от калций. Съдържа витамини от група В, витамин А, магнезий и калий. Според направени проучвания върху семената на рожкови, от които се получава брашното, то има антиоксидантни свойства, понижаващи холестерола (намаляване на концентрациите на LDL холестерол в кръвта) и създава чувство за ситост.

Приложение

Най-често брашното от рожкови се използва в приготвянето на сладкиши като заместител на какаото, тъй като наподобява неговия вкус. Можете спокойно да замените количеството какао в рецептата със същото количество брашно от рожкови. Предвид високото съдържание на захари може да се използва и като заместител на захарта в някои печива, поради което е необходимо да се редуцира нейното количество. За предпочитане е брашното от рожкови да се съхранява в стъклен буркан с капак, на тъмно и на сухо място.

Брашното от рожкови намира приложение като естествен сгъстител в приготвянето на супи, крем карамел, сосове, подправки, конфитюри и сладолед. Също така може да се използва за приготвяне на топли напитки, на мястото на разтворимото кафе, напитки от ечемик или какао на прах. Може да се добавя в рецептите за приговяне на прясна паста или специален хляб. В Сицилия например, брашното от рожкови се използва в някои рецепти за кнедли, ризото, юфка, гранити и др.

Консумацията на брашно от рожкови се препоръчва за хора, спазващи диети или в случаи, когато страдат от сериозни нарушения в храносмилателната система. Все още плодовете на рожковите са предназначени предимно за храна на животни, отколкото на човека. В кулинарията се използва брашно, получено чрез смилане на семената, което намира приложение в сладкарството и в консервирани храни със съкращението E410. Брашното има способността да абсорбира вода до 50-100 пъти от собственото си тегло, поради тази причина се използва като сгъстител в много хранителни продукти, включително и месни консерви.

В раздел „Рецепти-сладкарство“ можете да откриете рецепти с брашно от рожкови.

Превод от италиански: Йорданка Найденова