Финалистите в конкурса Новите успели

новите успели

Седем малки предприятия бяха отличени на първите годишни награди за малки фермери, производители и търговци на занаятчийски храни. Конкурсът избра най-вдъхновяващите истории за старт на нов бизнес, регистрирали своята дейност през 2016 г. и имащи персонал под 5 души. Критериите за оценка са свързани със социалната значимост и устойчивост на бизнеса, както и с въвлечеността в местните общности.

Сред победителите са:

  •  „Солео България“ – семейна фирма за натурални веган шоколади от какаови зърна с марка Casa Kakau, произвеждани в Пловдив
  • „С Комплименти“ – ателие за ръчно приготвени веган торти и сладки с марка VeggieBox от Монтана.
  • „С Добро“ – пекарна за хляб. Работи с малки производители на фермерска продукция, като по този начин подпомага и тяхното развитие.
  • „Хлебар Рангелов“– висококачествен занаятчийски хляб в семейна пекарна в Костинброд.

Останалите финалисти са:  „Източно балканска свиня“ – кооперация от двадесет фермери, които отглеждат при пасищни условия рядката българска порода и произвеждат свежо охладено месо в село Веселиново, община Смядово; „Булкабкомерс“– доматена градина и селска къща за гости с производство на консервирана храна в село Кичево до Варна; „Пивоварна Ромбус“ – малка семейна фабрика за занаятчийска бира в Пазарджик.

Конкурсът се базира на първо по рода си българско проучване за това как новите микро предприятия в сферата на занаятчийските храни и напитки навлизат на пазара. Всеки от наградените ще получи безплатно пакет от маркетингови услуги за популяризиране на дейността си и популяризиране на бизнеса чрез партньорските организации на LocalFood.bg.

новите успели

Журито на конкурса бе съставено от: Доц. д-р Десислава Димитрова (Slow food България), адв. Ивана Мурджева (Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели), Албена Симеонова (Българска асоциация Биопродукти), Гергана Кабаиванова и Гавраил Гавраилов от Localfood.bg.

Инициативата се финансира от Фондация „Америка за България”.