Фестивал на хляба в Източните Родопи

фестивал на хляба

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание на Фестивала на хляба в с. Рабово, Община Стамболово (Източните Родопи), който се организира на 27, 28 и 29 юли.

Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб.

Кулминацията на фестивала е на 28 юли, когато е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. В късния следобед ще бъдат обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. На 29 юли се предвижда дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето” , както и учредяването на Асоциация на производителите на стари сортове зърнено-житни култури.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Гостите на единствения по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи през миналата година бяха 180. Тази година инициаторът на фестивала Петко Ангелов, който е част от мрежата „Новото тракийско злато“, очаква над 200 гости. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни с диетични и здравословни качества. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово. Интервюто на Бейкдмедия със семейство Ангелови от миналата година може да прочетете ТУК