Ученици съчетават европейска кулинария с български традиции

СПГТ проект

От 17 април до 10 май двадесет ученика от 11 клас на Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ) имаха шанса да разширят своите знания и умения, използвайки възможностите, които предоставят европейските образователни програми. Гимназията реализара успешно поредния проект на тема „Хармонизиране на Европейското кулинарно изкуство с Българските  традиции в областта на храненето” по Програма „Еразъм+“.  Практиката по проекта се осъществи в Германия в партньорство с фирма „Iuventas”.  Ученицете се разпределиха в пет ресторанта, предлагащи традиционни немски специалитети: “Landhaus Ludwigshafen GmbH” и “Insel Bastei am Rhein GmbH” в Лудвигсхафен, “Maruba Das Gasthaus” и “Leonardo Hotel Mannheim City Center” в Манхайм и “ACHAT Premium Bad Dürkheim” в Бад Дюркхайм.

Основният акцент в програмата на практиката бе поставен върху запознаване с традициите в немското кулинарно изкуство и сравнение с българските традиции, усвояване на нови практически умения в областта на готвенето, сервирането и комуникацията с клиентите и обучение по немски език. Изборът на Германия за домакин на практиката бе обусловен от опита и традициите й в производството на полезна за здравето, разнообразна храна, както и възможността учениците да се поучат от уменията и професионализма на немските специалисти.

Учениците от СПГТ участваха във всички етапи от приготвянето на храната и сервирането й на гостите на ресторантите. Запознаха се и с контрола върху произхода на суровините, специфични начини на обработка с цел максимално запазване на хранителната стойност, използване на непознат и нов инструментариум. Част от фирмите, включени в работната програма се ръководят от хора от други националности, предимно италианци. Всяка общност пренася свои кулинарни предпочитания, с което обогатяват хранителната и културна палитра на страната. Екипът на партньорската фирма е предложил и включването на такива ресторанти, за да се добие по-пълна представа за многообразието на съвременното ресторантьорство в Германия.

Чрез практиката в Германия учениците имаха шанс са добият  представа и за икономиката на страната, правилата за поведение на работното място и санитарните изисквания. В допълнение към професионалната практика имаше и богата културна програма. Учениците посетиха едни от най-известните забележителности във Франкфурт,  Хайделберг,  Страсбург и дори Париж.

Всички ученици се завърнаха с много позитивни емоции, с повишен интерес към избраната от тях професия и това е мотивация да търсят по-успешна реализация с получения от тях документ Europass Mobility.

СПГТ

Програмата „Еразъм+“ подкрепя дейности в сферата на училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни и  младежите. Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ стартира през 2014г. и е с период на действие до 2020г. Тя се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта.

Програмата има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.