Утре се открива изложението Фудтех в Пловдив

фудтех

Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии Фудтех ще се проведе от 21 до 25 февруари 2018г.. Изложбата се организира от Международен панаир Пловдив и се провежда в панаирното градче. Тази година тя ще бъде разположена в Града на виното и деликатесите, където ще се презентират също вина и алкохолни напитки. Идеята е посетителите да имат възможност лесно да открият подходящи напитки, с които да комбинират любимите си храни.

През тази година във Фудтех ще се откроява биотенденцията. Няколко фирми се подготвят да демонстрират екологично чисти храни и консумативи. Посетителите ще могат да видят макарони и пасти, от които е премахнато всичко, което се смята, че не е полезно – глутен, ГМО, трансмазнини. Те са направени от царевица, вирееща в  екологично чисти райони в Аржентина.

За първи път ще бъдат представени  и два продукта на  Институт за изследване и развитие на храните. Единият е диетични безглутенови кексчета, в които се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Другият е пастет от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Новост е и високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Международната изложба „Фудтех“ отново се организира паралелно с „Вкусове от Италия“, престижните прояви „Агра“ и „БиоАгра“ – за селско стопанство, „Винария“ – за лозарство и винарство, „Апи България“ – за пчеларство,  „Дибла – идеи и продукти за интериора, която е новата концепция на „Хорека Пловдив“ за оборудване за ресторанти, заведения и хотели. Очакват се над 45 000 посетители от България и Европа.