Тошко Няголов: Хлябът ще поскъпне най-много с 5-8%

индустриален хляб

Очаква се цената на козунаците преди Великден да се запази като миналогодишната

Няма да има голямо поскъпване на хляба, произвеждан от малките и средни пекари, заради скока в цената на природния газ, прогнозира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов.

Очаква се от 1 април газът да поскъпне с около 30%. „В региона на газ работят една част от големите производители, а повечето от малките и средните ползват друга енергия, така че шоков скок в цената на хляба няма да има. Той може да поскъпне с 5-8%”, заяви Няголов.

В момента на дребно 1 килограм от най-масовия хляб струва  1.15 –1.20 лв. , а самун от 700 г – средно 80-90 ст. при различните производители. Поскъпването ще е с 5-7 ст. Освен това от началото на март се наблюдава и леко покачване на цената на брашното. Такова е имало и в началото на годината, в съотстветствие с покачването на цената на пшеницата. Така в момента тон обикновено брашно се търгува по 640-650 лв., при 600-605 лв. около 1 януари. Специалните брашна пък достигат до около 900 лв./кг.

Производители, които не ползват газ, може и въобще да не вдигнат цената на хляба, ако не скочат основни суровини – брашно, мая и др., каза още Няголов. Неговото производство в Генерал Тошево е на ел.енергия и той  може би няма да вдигне цените на този етап.

Цената на козунаците около Великден няма да е по-различна от миналогодишната – 4 лв. за килограм за обикновените  и до 6-8 лв. за луксозните, в зависимост от пълнежа. Тук обаче се наблюдава нещо друго. Миналата година в Добричко е имало масирани доставки от различни краища на страната – Русе, Видин, Сливен, Стара Загора и др., на цени 3 и под 3 лева, които подбиват цените на местните пекари. „Друг е въпросът колко е качествен този козунак, но ние, българите, първо гледаме цената, а после качеството”, коментира Няголов.

„Едва ли ще има ръст на сивия сектор в бранша. При нас той е много малък – 2-3%, нещата отдавна бяха регламентирани”, заяви Тошко Няголов.

Енчо Малев, собственикът на „Добруджански хляб”, където изцяло се използва природен газ, коментира, че няма как разликата да се компенсира без увеличение на цената на хляба, но към момента не се ангажира с процент. Според него сивият сектор ще се разшири. „Цената няма да се вдига, ако се направи диференцирана ставка по ДДС за хлебопроизводителите около 10%. В момента България е единствената страна в ЕС с 20% ДДС върху производството на хляб.  В другите държави-членки е 7-9%”, посочи Малев.

Източник: dariknews.bg