Съчетаване на иновации с традиции – формула за успех

СГХСТ ученици в Берлин

На 9 октомври Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ) представи резултатите от поредния си проект пред гости и ученици. Гимназията се утвърди като професионално училище, което взема активно участие в реализиране на транс-националните инициативи на България за повишаване знанията, уменията и способностите на младите хора от началното професионално образование, ползвайки пълноценно възможностите, които предоставят европейските образователни програми.

С гордост и задоволство преподаватели и ученици споделиха успеха на гимназията в реализирането на поредния проект по програма „Еразъм+” за практика на 20 ученици от 10 и 11 клас, проведена от 21 юни до 4 юли 2015 г. в гр. Берлин, Германия с партньор фирма Berlink. Проектът има за цел да повиши квалификацията на участниците чрез усвояване на положителния опит на немските специалисти в областта на сладкарството и хлебопроизводството, да даде възможност на учениците да обогатят и допълнят професионалните си знания, да овладеят нови практически умения, да наблюдават иновативни технологии и да натрупат полезен практически и личен опит.

Берлин е милионен град с множество фирми за производство на хлебни, сладкарски и шоколадови изделия, утвърдена туристическа дестинация с развита мрежа от хотели, ресторанти и фирми, които осигуряват отлични възможности за провеждане на стажове. Практиката на българските ученици от СГХСТ се осъществи на работни места в 7 фирми, специализирани в производството на традиционни немски хлебни и сладкарски изделия. Това бяха: Beumer&Lutum GmbH; Eiscafe Bäckerei Konditorei Voh; Ristorante Marco Polo; Fladenbrot Dilan; Inka Eis&Café; Gastronomische Betriebe B.Sodhi GmbH; Partyservice Rackerstop. В част от фирмите се произвеждат био-храни и продукти, предназначени за хора със специфични хранителни заболявания.

СГХКТ ученициУчениците участваха в приготвянето на сладкарски кремове, пайове, закуски, усвоиха рецептурите и технологията за производство на различни видове хляб на основата на ръжено, пълнозърнесто, царевично брашно, както и брашна от лимец, киноа, амарант, елда и др. Запознаха се с тенденциите в професията, наблюдаваха как е организирана дейността във фирмите, търговската им политика, стриктния контрол върху произхода на суровините и др. При производството на по-сложни за изработка изделия, изискващи висока квалификация и професионализъм, те следяха работата на майсторите и наблюдаваха използваните от тях похвати. Един от учениците беше на практика във фирма, специализирана за производство на хлебни и сладкарски изделия за хора със специфични увреждания, като изделия без глутен, предназначени за страдащи от цьоаликия и др.

Част от фирмите, включени в работната програма, бяха основани от хора от други националности, тъй като Берлин е мултикултурен град, в който пребивават хора от различни страни. Екипът на партньорската фирма предложи в работната програма да се включат и такива фирми за да се добие по-пълна представа за многообразието на съвременното хлебопроизводство и сладкарство в столицата на Германия.

СГХСТ ученици

Чрез практиката си в Берлин, учениците от СГХСТ не само повишиха професионалните си компетенции, но и натрупаха нови идеи, полезна информация и разнообразни впечатления. Запознаха се както с традициите в приготвянето на типични за региона продукти, така и с иновативни аспекти в професията. Обучението по немски език обогати чуждоезиковите им умения. Практиката в Берлен зареди бъдещите майстори с много енергия и позитивизъм, повиши интереса им към избраната професия и ги мотивира да търсят по-успешна реализация в бъдеще. Всеки от тях получи Сертификат за проведената практика и документ Europass Mobility.

Източник: сп. „Кафе пауза…“