Сладолед с фипронил може да се разреши за продажба

сладолед

Вчера Българската  агенция по безопасност на храните БАБХ откри нова партида яйчен жълтък на прах с фипронил над допустимите нива. От  новата засегната партида, внесена в България от Германия са доставени общо 500 кг. яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество – 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. То е насочено за унищожаване. Приблизително 93 кг. яйчен жълтък на прах с фипронил обаче са вложени в производството на около 12 500 кг сладолед.  Засега той също е възбранен и е изтеглен от пазара.

Днес, по Нова телевизия, д-р Камен Николов от БАБХ обяви, че тези 12,5 тона сладолед с фипронил може и да бъдат разрешени за продажба в търговската мрежа. Независимо че в производството е използван замърсен яйчен прах, ако се докаже, че количеството фипронил е под 0,005, сладоледа може да се продава. В предаването „Здравей, България“ той обясни, че има регламент от 2014 година, според който ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, БАБХ ще освободи стоката за свободна реализация. Тъй като все още този резултат го няма, стоката стои под възбрана.

„В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност” допълни д-р Николов. 

Същевременно от БАБХ информираха, че в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната. Целта е да не се допуска на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти,  Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.