Сладоледена торта със забайоне

торта със забайоне

Забайоне е един от най-известните десертни кремове на италианската кулинария. Количеството продукти в рецептата е за 10 порции.

Продукти за блата 175 г. бадемови бисквити, 115 г. сухи кайсии, нарязани на парченца, 65 г. омекнало масло.

Продукти за сладоледа: 65 г. светла тръстикова захар, 75 мл. вода, 5 жълтъка, 250 мл. течна сметана, 75 мл. ликьор „Ма­дейра“ или „Шери“.

Продукти за декорацията: 150 г. сухи кайсии, 25 г. светла тръстикова захар, 150 мл. вода.

Начин на приготвяне на блата: В голяма купа изсипете на­чупените на дребно бисквити, нарязаните кайсии и разтопено­то масло, докато се хомогенизират. С лъжица направете пласт в къдрава форма за тарталета с диаметър 24 см, като облепите и стените. Сложете в хладилник.

Начин на приготвяне на сладоледа: Сложете водата и за­харта в по-дълбок тиган и бъркайте, докато се разтопи захарта. Оставете да заври 2 минути, без да бъркате. През това време в друг по-голям тиган сложете да заври вода. Разбийте жълтъците в купа до побеляване, след това добавете внимателно захарния сироп и поставете купата на водна баня, като разбърквате не­прекъснато около 10 минути, докато в крема започнат да оста­вят следи при бъркане. Свалете от огъня и продължете да бър­кате енергично още 5 минути или докато се охлади.

В друга купа разбийте сметаната с ликьора на сняг. Смесете внимателно двата крема като разбивате с миксер. Изсипете във формата с блата, загладете отгоре и оставете във фризер.

За декорацията: В тенджерка сложете да заврат на слаб огън сухите кайсии със захарта и водата, докато омекнат и со­кът започне да се сгъстява, ако е необходимо добавете още мал­ко вода. Оставете да изстине.

Сервирайте тортата с парченца кайсии и капчици сироп

Източник: сп. „Кафе пауза…“