Сладка „Есенна прелюдия“

Дефиле „Дизайнерски торти“

Второто издание на Дефиле „Дизайнерски торти“ и Арт- карвинг „Дизайнерски торти“ се проведе от 6 до 9 ноември 2013 г. на територията на Интер Експо Център в София, който е основен партньор на събитието.

Темата „Есенна прелюдия“ се оказа истинско предизвикателство пред участниците, които отново имаха възможност да покажат креативност и техника. В надпреварата се включиха майстори и ученици от София, Пловдив, Благоевград, Плевен, Сандански, Димитровград, Кюстендил, Карлово, Бургас, Самоков, Сливен и Драма (Гърция). Дефиле „Дизайнерски торти“ се проведе в рамките на специализираните изложения Сихре, Интерфуд и Дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Тази година програмата на Дефилето бе обогатена с прояви във всичките дни на изложението. В състава на журито влизаха: Гари Филбей, преподавател в Bournemouth & Poole College of F.E as Lecturer в Лон дон, специалист по хлебарство и сладкарство, с много международни награди, организатор на състезания в областта на кулинарията и международен съдия от най-висок клас „А“, Веселина Славчева, председател на Българска асоциация по карвинг, Надежда Костадинова, майстор-сладкар, Ради Стамболов – майстор-сладкар и Елица Котева – майстор-кулинар.

В надпреварата се включиха 12 участника от цялата страна. Предварително изработените макети на тема „Есенна прелюдия“ бяха разположени в специално обособена зона от 6 до 9 ноември, като награждаването се състоя на 6 ноември и журито обяви победителите. Участниците предоставиха макет облечен със захарно тесто, с диаметър 60 см и височина до 1,5 м, като бяха използвани различни техники. Критериите, по които бяха оценени макетите бяха: използвани техники, сложност на изпълнение, външен вид и композицията, прецизност на изработката, цветово съчетание – колоритност. След оспорвани дебати между членовете на журито, то обяви своите резултати.

Първо място „Йоанна Роял Кейк“ – Благоевград

Второ място „Диана“ – Димитровград

Второ място „Роза 1“ – Бургас

Трето място „Попимони“ – Пловдив

Демо-зона „Есенна прелюдия“

За първи път тази година в обособената и оборудвана зона се включиха представители на различни фирми, които на място трябваше да декорират торта с диаметър до 28 см от изцяло ядливи материали – блатове, кремове, захарна маса, айсинг и др. Не се допускаше използване на помощни материали – телчета, тичинки, калъпи и др. Използваните техники бяха обличане със захарно тесто, изработка на захарни цветя, фигури, декорации, изрботка на детайли и декорации с айсинг, рисуване с четка, air brush и др. Всички декорации трябваше да бъдат изработени ръчно или само с помощта на инструменти за моделиране на захарно тесто. След приключване на състезанието журито коментира с участниците тяхната работа и изказа своето становище. За съжаление журито не връчи медали на никой от тях с аргумента, че това ще бъде стимул догодина да се представят по-добре. Като организатор, аз искам да благодаря на сладкарите от фирмите „Чар 05“, „Диана“, „Папая.БГ“, „Найя“ и „Ем Джей Кейтъринг”, че първи се престрашиха да декорират на място, което не е лесно пред взискателните погледи на журито и любопитните посетители.

Участие на професионалните гимназии с експонати на тема „Есенна прелюдия“

За първи път ученици от професионалните гимназии в цялата страна премериха сили в декорирането на торти, мъфини, медени сладки през втория ден на Дефиле „Дизайнерски торти“. Макар и малко на брой надпреварата беше много оспорвана и вълнуваща. Бъдещите сладкари вложиха всичко от себе си в декорацията и заслужено получиха адмирациите на журито. Времето за работа бе в рамките на 4 часа. Всеки отбор от двама души се състезава с предварително подготвени елементи на композиция на тема „Есенна прелюдия“, която включваше:  торта с диаметър до 26 см с три блата във височина, крем между блатовете, облечена със захарно тесто – цветя и фигури от захарно тесто, изработени изцяло от ядливи материали – 3 броя мъфини по 70 г и 5 броя сладки от медено тесто, които се декорират със захарно тесто и айсинг. Оценките на международното жури се базираха на: творчество и иновации, техника на работа, стил на представяне, прецизност на работа, цялостна организация на работата.

Победителите получиха медали и грамоти

ученици - СофияПърво място – Ина Иванова и Йоанна Тодоринова, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии

Второ място  – Яна Стоянова и Божидара Божанова, Професионална гимназия по туризъм – Пловдив

Трето място –  Кристина Ангелова и Габриела Цвяткова, Професионална гимназия по туризъм – Сопот

Четвърто място  – Виолета Милева и София Делева, Земеделска професионална гимназия – Сандански

Участниците, класирали се на първо, второ и трето място получиха медали от списание „Кафе пауза…“ и Българска асоциация по карвинг. Всички участници получиха специализирана литература, осигурена от фирма „Надежда Костадинова“ и списание „Кафе пауза…“, суровини и рецептури от фирма „Алма Либре“, суровини от фирма „Ивел 93“, суровини от фирма „Бобал Бояджиев“.

Арт-карвинг „Дизайнерска торта“

За първи път в дните на Дефиле „Дизайнерски торти“ се проведе състезание за арт-карвинг „Дизайнерска торта“. Участниците предварително бяха подготвили отделните части на кар- винг композицията, която аранжираха на място. Желателно бе композицията да включва различни елементи, които да бъдат свързани помежду си, както и триизмерна (3D) фигура. Фигурата трябваше да може да се разглежда от всички страни, което означава, че дълбокият релеф не се считаше за 3D фигура. „Тортата” бе направена така, че да може да се вижда от всички страни и да бъде подобна като визия на истинска торта, но да е направена само от плодове и зеленчуци. Задължителни материали бяха диня или тиква, морков, ряпа и червено цвекло. Всички листа направени от тези продукти се считаха за допълнение, но не за основен елемент, който да бъде оценяван. Могат да бъдат използвани и други допълнителни продукти. Критериите за оценка на журито бяха: брой на използваните продукти, разновидности на формите (геометрични форми, цветя, животни, птици), връзка между отделните елементи в композицията, цветен спектър на композицията, дълбочина на разреза и използвани инструменти при работа, оригиналност, композиране и излагане на изработените фигури, подреждане на работното място. Кои са победителите? Класиралите се на първо, второ и трето място получиха кристални плакети от списание „Кафе пауза…“ и Българска асоциация по карвинг, специализирана литература от фирма „Змееборец“, а всички участници получиха дипломи за участие и суровини от фирма „Алма Либре“, фирма „Ивел 93“ и селектирано вино от „Агрофитнес“.

Първо място: Станислав Тенев – Самоков

Второ място: Елеонора Смилянска – София

Трето място: Цветелина Шляпашка – София

В третия ден на Дефиле „Дизайнерски торти“ се проведе втората част на карвинг-състезанието, а именно „Технически карвинг“. В рамките на 3 часа участниците трябваше да изработят скулптури от плодове и зеленчуци. Във времето се включваше подготовка, почистване и излагане на самата композиция, като журито следеше и чистотата и организацията на работно- то място, на работа. При оценката бяха взети предвид: сложността на изработката, броят на повтарящите се елементи, използването на различни геометрични и флорални мотиви, дълбочината на разреза, направата на триизмерни фигури, работа с длета или нож. Учениците Стефан Пътов и Емил Митов от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен получиха медали за първо и второ място в категорията на Професионалните гимназии.

В заключение:

Като инициатор и организатор на Дефиле „Дизайнерски торти“ бих искала да благодаря на всички фирми, които се включиха в състезателната част и на всички партньори и спонсори, които и тази година не изневериха на събитието – Интер Експо Център, Бест Уестърн хотел Експо, фирма „Томеко“, Red Devil Catering, Сватбена агенция „Класик“, фирма „Алма Либре“, фирма „Змееборец“, фирма „Ивел 93“, фирма „Бобал Бояджиев“, фирма „Сладкомерс“, „Агрофитнес“. Идеята за провеждането на подобно събитие е да се съберат на едно място майсторите в декорацията от цялата страна, да стане празник за креативността и сетивата. Повярвайте ми организацията никак не е лесна, особено, когато понякога имаш усещането, че се бориш срещу всички. Благодарна съм на тези, които ме подкрепят не само финансово, но и ми дават морален стимул да продължа. Много бих искала Дефиле „Дизайнерски торти“ да се превърне в място за среща на приятели, които да обменят идеи, да няма сърдити…, а творчество и вдъхновение, забавление и шоу!

Автор: Йордонка Найденова