Селски хляб от Великобритания

селски хляб

Предложеният вид хляб е един от традиционните за Англия. Характерната форма от малка и кръгла питка върху по-голяма такава е типична и Елизабет Дейвид в своята книга “English Bread and Yeast Cookery” предполага, че тя се е наложила от малкото пространство във фурните.

Двете питки се слепват като се натиска тестото с дървена лъжица или пръст в средата. На горната питка се правят няколко разреза. Традиционно този селски хляб се пече на пода на пещта и най-добрите погачи са с тъмна и дебела долна кора. За съжаление днес са останали много малко хлебопекарни, които имат време и необходимото оборудване за този толкова вкусен хляб.

Рецепта за селски хляб:

Продукти за 1 питка: 675 г брашно, 10 г сол, 20 г прясна мая, 400 мл топа вода.

Начин на приготвяне: Пресейте брашното със солта. Разтворете маята в 150 мл вода и заедно с останалата вода изсипете при брашното. Месете около 10 минути, докато се получи компактно и еластично тесто. Преместете тестото в купа и го покрийте с намаслено фолио. Оставете да втасва на топло за около 1 час или докато удвои обема си. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и месете още 2-3 минути. Разделете на 2 части, като едната е два пъти по-голяма от другата, от които да оформите питки. Отново оставете да втасват на топло за около 30 минути. Смачкайте леко по-голямата питка и с остър нож направете в средата разрез на кръс около 4 см. Намажете повърхността с малко вода и отгоре сложете по-малката питка. Направете дупка в средата, която да достигне до долната питка. Покрийте с намаслено фолио и оставете да почива на топло за около 10 минути.

Направете разрези с нож на тестото, както е показано на снимката. Затоплете фурната на 220°С и печете за около 35-40 минути.