Световен шампионат по сладкарство, шоколад и сладолед

шампионат Италия

Отборът на Италия спечели Световния шампионат по сладкарство, сладолед и шоколад . Шампионатът, който се провежда на всеки две години, се състоя в Милано по време на изложението HOST на 21 и 22 октомври . Организатор е Международната федерация по сладкарство, шоколатиерство и сладолед  (FIPGC), а темата за 2017г. е „Откриване на света на шоколада и кафето“.

Тази година в шампионата участваше и отбор на България. В българския отбор се включиха Георги Бойковски, Александър Цеков , Надежда Манева и Антония Колева-Василева. Треньор на отбора ни беше Евгени Филчев.

Световният шампионат е отворен за участници от всички страни като тази година се съревноваваха отбори от 17 държави сред които и България.  Таксата за участие е 500 евро. На победителите връчиха златни медали, специално изработените купи с позлата и сребро  и парична награда от 10000 евро. Сребърни медалисти стана отбора на Китай, които получиха и 5000 евро, а наградата за бронзовите медалисти от Япония беше 3000 евро.

Освен официалната класация бяха раздадени и допълнителни награди на отличилите се във всяка една от категориите. Франция се отличи с най-добрата модерна торта, а Тайланд с най-добрите пралини. Наградата на журналистите отиде при Мароко.  Швеция взе приз за сладоледената си порция, а китайците направиха най-добрата артистична скулптура.

Програмата на шампионата се разделяше на три категории:

  • Скулптора от шоколад и пралини
  • Захарна скулптура и модерна торта
  • Захарна скулптура от карамел и единична сладоледена порция

Официалното жури включваше представител на всеки отбор и журналисти , специалисти в секторите на сладкарство, шоколатиерството и сладоледа.

Критериите за оценка на произведенията включваха 30% за артистичност, 40% за вкус и 30% за общо впечатление, в което влизат организацията на работа на отбора, презентацията на продуктите, подреденост на работното пространство и др.

Българския отбор се представи достойно и се класира на 15 място. 14 място зае Албания ,а след нас останаха Боливия и Киргизстан.

Снимки: FIPGC и HRC