Сватбената торта на принц Уилям и Кейт Мидълтън

кралска сватбена торта

Принц Уилям и мис Кейтрин Мидълтън избраха дизайнера Фиона Кеърнс (Fiona Cairns) за създаването на сватбената им торта.  „Това, разбира се, беше върховния проект за нас като производители на торти и дизайнери“- заявява Фиона. Тортата e осеметажна, плодова, с височина повече от метър и тегло от 100 кг. Декорирана със сметана и бял айсинг и е украсена с 900 цвята, изработени от захарна маса. Основен мотив в украсата й е традиционният британски флорален – с елементи от техниката на Джоузеф Ламбет.

Фиона Кеърнс е предпочетена, заради креативния й стил, красивите й ръчно изработени торти с традиционни, британски съставки и 25-годишният й опит. Компанията, ръководена днес от съпруга на Фиона, е започнала развитието си буквално от кухненската маса на семейството, а от 2001г. е пренесена в Лайсестшайър – сърцето на английската провинция.

Методът на Ламбет произлиза от стил на декорация, особено популярен в Англия в миналото. При него се прави сложно шприцоване за изработка на триизмерни плетеници. Характерно е изобилието от листа, цветя и други орнаменти. Често се съчетава със свежи плодове или цветя. Методът е все още предпочитан от всички младоженци, които търсят традиционна и елегантна визия за сватбения си десерт. Самата Фиона казва, че свободно са интерпретирали техниката на Ламбет, за да създадат украсите на тортата, като дантели, волути и орнаменти.

„Тортата е проектирана като ясно послание: не да бъде внушителна или огромна, а да е романтична и естествена по своята структура“ – пояснява  Фиона Керънс. „Основно тортата представяше 17 цвята, избрани лично от херцогинята, всеки един с различно значение; например момината сълза символизира приветливост и скромност.“

цветя на торта

Бялата роза е национален символ на Англия, нарцисите са символ на Уелс и ново начало, детелината на Ирландия, а бодила на Шотландия.

Жълъдите и дъбовете листа представляват силата и издръжливостта; мирта е любов; бръшляна е семейната обич, брака; булчинските рози са щастието и любовта; орловите нокти са любовната обвързаност; ябълковите цветове са предимство, добра съдба; бялата калуна представлява сбъднатите желания; белия жасмин – любезността;  маргаритките са невинност, простота и красота; портокаловия цвят се свързва с брака, вечната любов и плодородност, а лавандулата с преданост, успех и късмет.

Сама китката или брадатият карамфил е свързан с галантността и ухажването, от една страна, а от друга страна значи даряване на усмивка. Кейт Мидълтън носеше от тези цветя в букета си, като се предполага, че ги е добавила заради принц Уилям, защото на английски името на този карамфил е Сладкия Уилям.

Върху тортата са били шприцовани и дантели от сватбената рокля на мис Мидълтън.

дантела на торта

Дизайна и конструирането на тортата е представлявало истински аркитектурен проект, според Кеърнс. Долните три етажа осигуряват стабилна основа на това сватбено бижу, създавайки 4 „ъгъла“ и са изработени от 12 блата. Отделните части на тортата са били внимателно закарани до Бъкингамския дворец където 6 души я довършвали в продължение на три дни. След сватбата тортата била сглобена отново за лятна изложба в двореца, където била поставена заедно с роклята от юли до октомври 2011г. Според традицията младото семейство си запазило горните три етажа на сватбената торта.

Все пак кралската торта не е без забележка. В едно интервю за BBC Фиона Кеърнс доверява, че „има малко парче айсинг, от което не съм много доволна“, но веднага добавя, че само тя би могла да го намери в тортата.

тарта Бари КолензоВтората торта за сватбата е била поръчана специално от принц Уилям на майстора-шоколатиер Бари Колензо (Barry Colenso) от компанията McVitie’s Cake. Тя е била поднесена на приема в Бъкингамския дворец. Тортата е шоколадово-бисквитена, по рецепта на кралската фамилия.

McVitie’s Cake е изработвала много от тортите за сватба или кръщение на членове на кралската фамилия още от времето на сватбата на крал Джордж V за кралица Мери. Те са изработили и официалната торта за диамантената сватба на кралицата и дука на Единбург през 2007г.

Източник: officialroyalwedding2011.org
fionacairns.com