Рекордите на Гинес: Най-скъпият хляб в света

хляб със злато

Най-скъпият хляб в света се пече с чисто злато в пекарната „Пан Пиня“ в испанското село Алгатоцин,  според Академията за световни рекорди. Селото е разположено в района на Малага, Андалусия. Златният самун хляб струва € 117 евро за 400 грама. Рекордът е поставен преди две години и оттогава е ненадминат. Продукцията се продава в испанския регион Коста дел Сол и се изнася към Русия и страните от Близкия изток.

Тестото за този вид се замесва с пълнозърнесто брашно, и спелта с дехидратиран мед. Хлябът съдържа и важна допълнителна съставка: 250 милиграма златен прах на стойност 100 евро. Златото е не само вътре, но и се вижда отвън на самуна.

хляб със златоСъсобственикът на хлебарницата „Пан Пиня“ Хуан Мануел Морено твърди, че златният прах, добавян към хляба е напълно годен за консумация и по никакъв начин не застрашава здравето на хората.

Пекарят разказва, че идеята за скъпия хлsб му дошла когато видял да се продава „най-скъпото кафе в света“ в неговия регион.  „Самото злато няма реален вкус“,  – обяснява той. – „Но то добавя определена искра, блясък към всеки хляб, а останалите му съставки са био и много здравословни.  Хората вярват, че малки количества злато са полезни за храносмилането.“

Фамилията на Морено управлява „Пан Пиня“ през последните 70 години. Там се произвеждат над 50 разновидности хляб. Според Морено най-голям интерес към покритият със злато хляб проявяват арабските, руските и китайските купувачи, намиращи се в Коста дел Сол. Богатите посетители на региона винаги търсят нещо ново, нещо изключително, което да покаже, колко богати са те.

Източник: World Record Academy