Работа в пекарна за младежи с дефицити

pekarna radost

От началото на месеца във Варна работи нова пекарна, в която младежи с различни дефицити приготвят хляб и тестени изделия, което осигурява работа на младежи с различни дефицити. Социалното предприятие където младите хора работят се казва Радост“, а случайно или не – то се намира на улица „Радост“ в кв. Трошево. Зад идеята стои екипът на фондация „Радост за нашите деца“ с председател Нарине Банкова.

Пекарната е създадена по проект по ОП „Човешки ресурси“.  В нея работят 12 младежи от 19 до 29 години. Учат се да пекат хляб, закуски и сладки. За труда си получават 560 лв. заплата. Младежите получават и умения да отиват до работа и да се прибират в къщи сами, което също е част от това да бъдат социализирани в обществото.

pekarna radost

„Бизнесът у нас няма да наеме младежи с дефицити, защото той е ориентиран към печалба.“, каза Нарине Банкова. Важно е младежите да се чувстват полезни от това, което правят и доволни, допълни тя. Иначе младежите с различни дефицити не могат да си намерят работа у нас. Те могат да работят специфична работа и то при съпровод от наставници, социални работници и психолози. По нейните думи ще е доста трудно пекарната да работи и след приключване на проекта, но това е основната цел на фондацията. Ще се търси пазар за продукцията, а пекарната по никакъв начин няма да е конкуренция на всички останали в града.

Първите клиенти на младите пекари са от защитено жилище във Варна, които са поръчали хамбургери за семейната конференция, която организират. „Имаме амбицията да останем! С цената на много труд, много мисъл и работа!“, заяви Нарине Банкова.

Младежите в социалното предприятие са преминали през обучение, част от професията „Хлебар“ и „Сладкар“. Те получат 560 лв. брутна заплата за 8-часов работен ден, но това, което най-много ги радва, е усещането за принадлежност, че могат да правят нещо, че са значими.

Официалното откриване на пекарна „Радост“ ще бъде на 18-ти юни от 10:00 часа.

Източник: БНР