Първи български тортен проект „Моята България“

колаборация моята българия

Български декоратори на торти, живеещи в страната и извън нея отбелязват  24 май – Деня на славянската писменост и култура, създавайки захарни шедьоври на тема „Моята България“.

колаборация моята българияПроектът няма състезателен характер, а участниците са водени от идеята да представят красотата и колорита на Родината. Всяко произведение дава художествена представа за част от историята и културата на България посредством захарно моделиране. Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство и магията на българската жена оживяват от захар, за да предадат несломимия в историята български дух.

Колаборацията се осъществи по идея и инициатива на Мария Озтюрк (видео). В началото на годината във Фейсбук тя покани български декоратори на торти да покажат своето творчество, обединени под идеята „Моята България“. Самата Мария от години живее в Истанбул, но е тясно свързана с всичко българско. През ноември 2016 г. тя спечели златен медал на изложението Cake International в Бирмингам в категорията Международен клас. Част е и от Националния отбор на Турция по сладкарство.

В събитието се включват декоратори-българи от страната, от ЮАР, Великобритания, Канада, Германия, Испания, Турция и Швейцария.

По-долу може да се насладите на техните произведения с кратко представяне на всеки участник и пояснение към творбата.