Проучване качеството на индустриалните козунаци на пазара

козунаци

Организацията „Активни потребители“ проведе традиционното си проучване на индустриалните козунаци, които масово се продават в магазините за Великден. Проучени са 16 марки козунаци. Основната информация за съдържанието на продуктите е  извлечена от етикетите на изделията. Освен това са направени лабораторни анализи със спектрофотометрични и хроматографски методи за съдържание на синтетични жълти багрила.

Изводите от проучването са резюмирани от организацията както следва:

  1. Индустриалните рецепти за козунаци въпреки претенциите са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.
  2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.
  3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това което се е получило.
  4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от домашната рецепта.

„Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите (които ги имат) на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.“, заявяват от „Активни потребители“.

В традиционния домашен козунак задължително присъстват поне брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин/свинска мас) и мая. „Повечето производители някак си са успели да спестят дори от тях. Както се вижда от таблицата с резултатите в 11 (от 16) марки липсва краве мляко. Шампион по пестеливост е козунакът с претенциозното наименование „Гранд Козунак“. При тази марка производителят е спестил и мляко и яйца или друг техен заместител. За съжаление не е пропуснал множество други добавки и химикали.“, се обяснява в проучването.

„Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството.“ допълват от организация „Активни потрабители“.

Цялото проучване за козунаците може да прочетете на страницата на „Активни потребители“ ТУК.