Празници на хляба – фестивал-съревнование в община Своге

Празници на хляба

За втора поредна година община Своге организира Празници на хляба. В рамките на един месец от 22.април  в 12 общенски села се проведоха местни съревноания в приготването на  обредни хлябове. Участващите във фестивала села бяха: Томпсън, Реброво, Луково, Владо Тричков, Церово, Лесковдол, гара Лакатник, Бов, Свидня, Искрец, Дружево и Миланово. Специално жури обикаляше, по график, населените места и оценяваше погачите по вкусовите качества, дизайн и атрактивно представяне. От всяко село се излъчи победител, който да участва на финала на 13 май в град Своге. На победителите се връчваха статуетки и парични награди. В някой от селата като Реброво, гара Лакатник и Церово журито беше изправено пред толкова труден избор,че реши да класира по двама участика за финала.

Във всяко село съревнованието беше повод за хубав празник с музика, песни и танци, в които участваха ансамбли малки и големи в народни носии.

Финалът се състоя на 13.05.2017г. в град Своге. Първоначално в града се провиди регионално състезание за обредни хлябове. Отличените участници от града трябваше да се изправят срещу победителите от общинските села.

погачаВъв финалното представяне голямата титла „Майстор на замесването на обредни хлябове“ спечели Мадлена Божилова-Амин от град Своге, за нейнато погача с домешен квас. Тя спечели и специална награда за най-добър външен вид.

„Първата година моите роднини казваха, че приготвям камък, защото беше много твърдо и не можеше да се яде,” разказва победителката в интервю да БНТ –  „Но не се отказвах продължавах да се опитвам, хвърлях хлябовете, които произвеждах, търсех източници, стари баби, книги…“

На второ място се класира Миглена Цветкова от село Реброво, а на трето Анета Иванова от село Искрец, които получиха отличителни статуетки и парични награди. На Петя Петрова от село Реброво връчиха „Ваучер за двама за зимен сезон 2017/ 2018г. в хотел Пампорово“.

Отделно за най-атрактивно представяне бяха наградени Драга Борисова от с.Миланово и Йорданка от село гара Лакатник, а приза за най-добър вкус получи Иванка Кръстанова от град Своге. Награда спечели и Георги от село  Свидня – „Ваучер за участие в сладкарски Мастър клас“.

ПГ Своге

Специално наградени бяха и всичките единадесет ученици заедно с учителския колектив от Професионална гимназия „Велизар Пеев“, които се състезаваха на Празника на хляба – демонстрационен семинар и двуседмично обучение в Италия. Към тях ще се присъедини и Александър Янев от Своге, който се придстави много добре на финала, въпреки че е само на 12 години.

Членове на журито, определило отличените бяха:. Юлия Панджерова – част от журито на “Bake off: най-сладкото състезание“ и старши учител в „Софийска професионална гимназия по туризъм“, нейната дъщеря доц.  д-р Ася Панджерова – директор на Център за Професионално Обучение „Хотелиерска лига“, Ангелина Ангелова – административен директор на сдружение „Маринела“ , Петър Николов – главен готвач на хотел „Маринела“, госпожа Добринка Вацанова, част от екипа на шеф Иван Манчев и  д-р Андрей Маринков.

Празниците на хляба завършиха много вкусно и весело за гостите, които опитаха майсторски изработените погачи и се включиха в извилите се на площада хора.

Източник: Община Своге