Политици и общественици срещу двойния стандарт при храните

форум двоен стандарт

Политици, обществени представители и експерти в областта на храните се обединиха днес около декларация до Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на министрите по земеделие срещу двойния стандарт при храните в ЕС. Документът бе представен на форум, организиран от омбудсмана Мая Манолова в Народното събрание под наслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“ и в него се настоява за приемането на единно законодателство при храните.

Под декларацията се подписаха омбудсманът Мая Манолова,  министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, депутати, представители на браншови организации, на производители, неправителствени организации и експерти в областта на храните.

„Наличието на двойни стандарти при храните е не само дискриминация, това е обида за българските граждани. Предлагането на храни от една и съща марка, от един и същи бранд, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар, е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права и подкопава самата идея за равенство в ЕС, особено, когато тези разлики са съпътствани с по-високи цени“, заяви Манолова.

По думите й, българските потребители са изправени не само пред заплахата от Европа на две скорости, а и от Европа на два стандарта. Все пак тя допълни, че позицията на европейските институции се променя от пълно неглижиране на проблема до ясно разбиране на казуса.

Мая Манолова обяви, че подготвя като гражданин и петиция, която ще внесе в ЕП с настояване да се произнесе за двойния стандарт. „Има забрана, която се отнася до безопасността, има забрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, но няма забрана един и същи продукт под една и съща марка да има едно и също задължително съдържание до всички точки на общия европейския пазар. Така че ще настоявам за промяна в законодателството в тази посока“, обясни Манолова.

Министър Румен Порожанов каза, че  въпросът с двойното качество на хранителните продукти може да бъде решен само с единна европейска регулация. „Преди време ние направихме две проверки с много проби, тествахме много продукти. При около 20% установихме  разлики в съставките. Това, което тогава ни направи най-много впечатление при съпоставката на цените е, че има обезпокоителни завишения в някои от детските храни – около 100% и в шоколадовите изделия – между 30 и 70%. Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. Затова всяка една инициатива в тази посока показва солидарността на страните, които са потърпевши, защото имаме схема за различно третиране на потребителя и нелоялни търговски практики“, допълни министър Порожанов.