Пици и сладкиши на фестивала „Хляб и Вино“ в Стара Загора

хляб и вино

Четвъртото издание на фестивал „Хляб и Вино“, организиран от Парк-Хотел „Стара Загора“ се откри на 3 декември. Фестивалът регистрира най-високата посещаемост досега  и успя да събере от таксата за посетителски вход 2148 лв. Парите ще бъдат дарени за благотворителната кауза – лечение на две деца от Стара Загора в чужбина. Лице на благотворителната кампания и тази година беше Мисис България Европа 2017 Ива Гургуриева.

хляб и вино

Старт на фестивала и на коледно-новогодишното настроение даде фолклорен ансамбъл „Нашенци“ със самодейци от Народно читалище „Пробуда“ в с. Змейово. Приветствие към многобройните гости на фестивала отправи зам.кметът г-жа Ваня Сотирова.

За прозника пекарите на ресторант „Орфеида“ бяха замесили с жива закваска и изпекли над 200 хляба – с лимец, със сушени домати, с подправки, с ядки и така нататък. А сладкарите на ресторанта пък почерпиха гостите на фестивала с ръчно приготвени сладкиши. Атракция за най-малките посетители беше замесването на специална обредна погача с просфора под вещото ръководство на Ралица от Мрежа „Хлебни къщи“. С нейна помощ децата изпекоха своите произведения и след това сладко си ги похапнаха. В същото време световния шампион в раздел „Пица Класика“ Радо Кирязов и тазгодишния шампион от Международния шампионат по пица в София Иван Боянин приготвяха на място вкусни пици.

Топ-готвачите на домакините от ресторант „Орфеида“, водени от шеф Минчо Минчев и на Метро Академия, начело с шеф Юри Велев, предприеха ударно готвене на гозби с вино, пилешко, телешко и свинско месце, които гостите на фестивала с удоволствие дегустираха.

Винари от 14 престижни изби на България бяха изложили най-квалитетните си брандове за безплатна дегустация от гостите на фестивала. А деликатесните колбаси на „Кумир СИ“ поставиха щанда на авторитетните месопреработватели под истинска обсада от желаещи да дегустират новата им продукция.

Организаторите обещаха за 5-я „юбилеен“ фестивал „Хляб и Вино“ да подготвят още по-богата програма и интересни изненади.