Панетоне за Коледа в Италия

панетоне

Всички вече добре познават луксозните опаковки на Панетоне (Panettone) – типичния коледен сладкиш от областта на Милано с куполовидна форма. Приготвя се с брашно, мая, яйца, масло, захар, стафиди и захаросани кубчета цитрусови плодове. Неговият прародител е голям и кръгъл хляб, богат на захаросани плодове, подправки и мед, който е бил използван в християнските ритуали (жените рисували с халката кръст върху тестото, за да подпомогнат втасването).

Легендата твърди, че този сладкиш е плод на една любовна история, родена в двора на Лудовико Сфорца. Угето Антелари, благороден рицар от Милано, искал да спечели красивата дъщера на хлебаря Тони – Адалджиза.  Той подкупил бащата със сладък хляб със стафиди и захаросани портокалови и лимонови корички. Друга история разказва, че отново в двора на Лудовико,  готвачът Тони забелязал твърде късно, че тортата за коледната вечеря е изгоряла. Опитвайки се да поправи случилото се, той видял хляб със стафиди и захаросани плодове и го предложил за десерт. Този сладкиш станал много популярен и го нарекли „хляба на Тони“ или Panettone. Според трета  история, в която монахинята Угета изобретила рецептата (обърнете внимание на приликата между името, което се появява в много легенди и което миланското наречие за стафида „ughetta”, на итал. “uvetta” ).

панетонеРецептата е сравнително трудна и той се превръща в един от най-популярните коледни сладкиши в цял свят, когато през 50-те години на миналия век започва индустриалното му производство от фирмите “Motta” и “Alemagna”. Именно Анджело Мота създава известния висок Panettone, който втасва в тънка висока хартиена форма и така се получава типичната височина от 30 см. Този сладкиш и неговият братовчед “Pandoro” са сред най-калоричните десерти 380 kcal/100 г, като занаятчийските варианти достигат до 450 kcal/100 г. Обикновено се сервира нарязан на вертикални филии, съпроводен от сладко вино, кафе или горещ шоколад.

Рецепта за панетоне:

Необходими продукти: 800 г брашно тип 500, 15 г мая, 150 г масло, 2 цели яйца, 4 белтъка, 400 г захар, 80 г захаросани плодове, 50 г бели стафиди, ванилия, щипка сол, 60 мл прясно мляко.

Начин на приготвияне: От предния ден разтворете в млякото маята с ¼ от брашното. Направете от тестото топчица, покрийте я с кърпа и оставете да втасва на сухо и топло място цяла нощ. На следващия ден вземете тестото и го месете продължително с 100 г брашно и няколко капки топла вода, след което го покрийте с топла кърпа и оставете да втаса отново около 2 часа. Операцията се повтаря като се използват отново 100 г брашно и се добавя достатъчно топла вода, за да се получи меко и еластично тесто. Отново са естовя да втаса за около 3 часа.

Междувременно натопете стафидите в топла вода за около 20 минути. Разтопете маслото в малка тенджерка на слаб огън, за да се избегне пържене, от него оставяме настрана, за да се намаже формата. Отделно се разтопява захарта и солта в малко вода на слаб огън. След като се отстрани от огъня се добавят целите яйца и белтъците. Намажете с маслото формата, в която ще печете. Ако използвате готови хартиени форми не е необходимо намазване!

Връщаме се към тестото, омесете го отново с остатъка от брашното като го добавяте по-малко, след това разтопеното масло и сместа от захарта и яйцата. Месете продължително и накрая добавете стафидите, добре подсушени и набрашнени, както и кубчетата захаросани цитрусови плодове. Сложете във формата, покрийте с кърпа и оставете да втасва най-малко 3 часа. Включете фурната и когато температурата достигне 180 с, сложете вътре сладкиша. Печете около 45 минути.

Изпеченото панетоне оставете да изстине като го обърнете „с главата надолу“, за да се предотврати слягането на плодовете към дъното. След това може да се поръси с пудра захар, ароматизирана с ванилия.