Откриха нов вид шоколад – рубинен

рубинен шоколад

Изобретиха нов вид сладко какаово изкушение – рубинен шоколад, който е произведен от специални рубинени какаови зърна. Досега съществуваха само три вида – бял, млечен и тъмен шоколад. Последноно нововъведение в тази насока беше преди около 80 години, когато е  бил открит белия шоколад.

Разработването на новия шоколадов вид е плод на дългогодишната работа на глобалните центрове за научноизследователска и развойна дейност на световния производител Barry Callebaut, базирани във Франция и Белгия, на университета „Джейкъбс“ и на над 175 години опит в снабдяването и производството.

рубинен шоколадРубиненият шоколад има интензивен вкус и характерен червеникав цвят. Вкусът на четвъртия вид шоколад е напълно нов. Той не е горчив, млечен или сладък, а напрежение между вкуса на зърнести  плодове и мека сладост. При производството на рубинения шоколад не се добавят нито плодове, нито плодови аромати, нито оцветители.

Рубинените какаов зърна са уникални поради естественото присъствие на свежа плодовост и цветни прекурсори. Какаовите зърна се доставят от различни региони на света. Зърната имат специфичен набор от качества, които Barry Callebaut  успя да разкрие чрез иновационен процес, който отнема много години да бъде развит.

Според количественото изследване, проведено от независима международна пазарна и потребителска агенция Haystack, рубиненият шоколад отговаря на потребностите на потребителите, които досега не се открили своя шоколад. Очаква се, че рубиненият, както тъмния, млечния и белия шоколад  да бъде представен в различни продуктови категории. А проучванията на потребителските нагласи показаха, че рубиненият шоколад би намерил пазар на различни ценови нива.

Рубиненият шоколад бе представен от Barry Callebaut на изключително церемония в Шанхай, Китай, на 5 септември 2017г.