Откриване на жътвена кампания 2017

Очаква се реколта от над 5 млн. тона пшеница

жътвена кампания

Днес, в землището на град Карнобат, официално се откри жътвената кампания за 2017 г. Събитието беше организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите и на него присъстваха заместник-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и кмета на града Георги Димитров. На полето се жътвата започна традиционно от жени в народни носии със сърп и паламарка.

жътвена кампания

„Ние, като ръководен екип на Министерство на земеделието, храните и горите имаме сериозен ангажимент и отговорност към хляба на България и към тези, които с труда си го създават. Затова и днес сме заедно с вас, за да зажънем заедно и да засвидетелстваме уважение към сектора и към неговата най-важна грижа в годината – прибирането на зърното от новата реколта”, заяви заместник-министърът.

Заместник-министър Добрев каза, че се очаква реколтата от пшенично зърно тази година да е над 5 милиона тона. След това обясни, че оперативните данни за засетите площи са над 11 милиона дка пшеница и 1 300 000 дка ечемик. Те сочат, че и през тази година се очаква да имаме една добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната.

Данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро, допълни заместник министърът. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната – и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, подчерта той.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава и това е добра база за старта на новата реколта. Преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица – 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

Събитието завърши с музика, хора и пресъздаване на народни традиции.

жътвена кампания