Националана Кулинарна купа България – сладкарство

Сладкар на България

На 21 и 22 април 2017г. в Пловдивския панаир се проведе 10-то юбилейно издание на Национална кулинарна купа на България. В категорията Сладкар на България имаше четирима участници в съревнованието: Стефани Младенова, Катерина Рангелова, Боян Боянов и Пламен Бранков.

Стефани МладеноваНа първо място се класира Стефани Младенова, която стана Сладкар на България за 2017. Второ място постигна Катерина Рангелова от Кулинарно училище Амюз Буш, а третото място зае Боян Боянов от Ресторант Есте.

Победителите определи жури в състав: Робин Виляреал, Елица Божинова,Ради Стамболов, Борислав Екзархов, Анелия Боланд и гостът Nina Tarasova.

Темата на състезанието за сладкарите беше: Откриване на какаото и кафето, с вдъхновение: “Game of thrones”. Участниците трябваше да преминат през три кръга:

Първи кръг: 180 минути

Индивидуално участие по зададената тема, оценка на изпълнение, визия, спазване на параметри и използвани техники. Експонатите от този кръг се приготвят предварително и при нужда се завършват на място.

  • Скулптура от шоколад или захар (кристална бяла захар, пудра захар, изомалт, глюкоза, декомалт, пастиаж и др.). Вдъхновение за скулптурата е “Game of thrones”. Скулптурата трябва да бъде с височина минимум 60 см.
  • Торта – цяла 6-10 или 10-16 парчета с дегустация (задължителен продукт – ягоди) височина не повече от 10см заедно с декорация.
  • Петифури и бонбони 3 вида с дегустация: Формован бонбон (Chocolate praline); Мини тарт; Плодова петифура – три плода: манго, ягода, боровинка

Втори кръг: 120 минути

Десерт “TO GO” за вкъщи или за път, презентиран в 4 индивидуални порции презентирани в чиния, плато без декорация по нея. Задачата е да се представи десерт по зададената тема, удобен за вземане за вкъщи

Трети кръг: 15 минути

Теоретичен писмен тест за основни техники в сладкарството.

По време на състезанието за професионалисти се състоя и Панорама на професионалното образование. Проявата е организирана от Министерство на образованието и науката в сътрудничество с Асоциацията на професионалните училища по хотелиерство и ресторантьорство. Панарамата е национален кръг на състезанията за „Най-добър млад готвач на годината“, „Най-добър млад хлебар-сладкар на годината”, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад барман “. Във всяко от тези състезания сили премериха победителите от регионалните кръгове, проведени в София, Варна и Велико Търново в края на март.

Най-добър млад хлебар-сладкар на 2017 стана Андрей Керин от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, Пловдив. На второ място се класира Имрен Иса от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, Варна, а на трето Валентина Каракиркова от Софийска професионална гимназия по туризъм.

Младите участници разполагаха с 2 часа и половина за работа. В това вреве те трябваше да приготвят избрани от тях две еднакви хлебни изделия със семена и сладкарско изделие торта „Гараш“ (най-малко 6 парчета).

Организационните партньори на събитията баха Българската асоциация на професионалните готвачи, Министерство на образованието и науката и Съвета по туризъм – Пловдив.

Снимки: Pastry Club Bulgaria