Мъфините – лесни и модерни

мъфини

Сладки или солени, семпли или натруфени… днес мъфните са се пръвърнали в истинска мода и изява на креативността на сладкарите, и не без значение … предпочитани сладкиши от младото поколение. Безспорен факт! Може би най-известните са шоколадовите, просто защото шоколадът няма конкуренция или с боровинки от плодовите варианти.

Мнозина от вас сигурно си мислят, че произхождат от Америка. В действителност в основата им стои английска рецепта, която се споменава за първи път през 18 век, но твърде вероятно е произходът да е по-стар.

Стиловете на приготвяне на мъфините са два – американски и английски. Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин се има предвид далеч по-популярната американска разновидност. Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2-3 см и се пекат на тиган или под грил

За приготвянето на мъфините в американски стил не използва мая за набухвател (което е разликата с английските мъфини), а сода за хляб или бакпулвер. Подходящо е да ги определим като кръстоска между хляб и торта. Американските мъфини от своя страна могат да се разделят на хлебоподобни и подобни на торта. Всек вид има определена техника на замесване на тестото. По-малко захар и масло водят до хлебоподобни мъфини. Повече захар и масло ги доближава до вкуса на тортата. Когато сте наясно кой вид мъфини искате да пробвате, избирането на рецепти става много по-лесно. Стандартното тесто за мъфини се прави от брашно, захар, сода за хляб/бакпулвер, яйца, мазнина (течна или твърда) и мляко. Често се добавят плодове, ядки, шоколад, екстракт от ванилия, царевично брашно, овесени ядки за по-интересен вкус. Мъфините могат да се полеят с глазура и това ги превръща в мини торти.

Перфектният американски мъфин е симетричен и с куполообразна горна страна. Повръхността на мъфина трябва да бъде неравна, а тестото да удвои размера си при печенето. Той трябва да бъде лек за размера си и когато се разреже, вътрешността трябва да е влажна и нежна, без тунели. Американските мъфини могат да са сладки или солени и традиционно се сервират на закуска. Най-вкусни са в деня, в който са направени.

Тестото за хлебоподобните мъфини може да се приготви и изпече бързо, обикновено в рамките на 20 – 25 минути. За приготвянето му са необходими само две купи. В едната се смесват сухите съставки, а в другата течните. Мазнината, използвана за приготвяне на мъфините обикновено е течна, без значение дали е растително олио или разтопено масло. Когато сухите и течните съставки се смесят в отделните купи, едната смес се прибавя към другата. Важна стъпка на този етап е да не се прекалява с бъркането на тестото. Такава тенденция съществува, понеже течните съставки са повече от сухите. Твърде много разбъркване на тестото довежда до изграждане на по-здрави глутенови нишки, а резултатът от това е компактни, груби мъфини с тунели в тях. За разбъркването на тестото за мъфини са необходими само 10 – 15 разбърквания, така че сухите съставки да се поемат от течните. След тези малко на брой разбърквания тестото няма да е гладко и в него може да се виждат следи от брашно. Тези неравности не са причина за безпокойство. По време на печенето те ще изчезнат.

мъфиниПодобните на торта мъфини се приготвят по метода на забъркване на тесто за торта. Маслото (със стайна температура) и захарта се разбиват на крем. Яйцата се добавят и отделно се поставят сухите и течните съставки- Колкото по-голямо е количеството на захарта и маслото, толкова по-нежни ще са мъфините. По-високото съдържание на мазнина ограничава оформянето на глутеновите нишки, което допринася за получаване на по-меки мъфини.

Понякога мъфините се пекат като в тавата се слагат хартиени чашки. Предимството им е, че правят почистването на тавата по-лесно и запазват влажността на мъфините. Те ги предпазват от прекомерно изсушаване. Ако обичате мъфините ви да имат коричка, не ползвайте хартия за печене. Вместо това напръскайте тавата с незалепващ спрей.

И нещо любопитно. Някои американски щати имат своя мъфин фаворит. Така например, в Минесота предпочитат мъфини с боровинки, в Мазачузетс – с царивица, а в Ню Йорк – ябълкови кексчета.

Малките кексчета могат да бъдат облечени с капсули, с които се улеснява печенето и след това декорирани с тематични цветни капсули подходящи за всякакви празници. Мъфините украсени със фондан и захарни цветя стават вече част и от сватбения сладкиш като индивидуален подарък за гостите. 

Източник: сп. „Кафе пауза…“