Министър Порожанов получи награда „Защитник на българското“

подкрепи българското

Порожанов наградаМинистър Румен Порожанов взе специалната награда „Защитник на българското“ за кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“. Наградата се връчва за първи път и беше получена по време на форума „Да! На българската храна“, организиран от в. „Стандарт“. Тя е специална, защото за първи път едно министерство се ангажира пряко с подкрепа на българския производител, изтъкна главния редактор Славка Бозукова.

Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието, храните и горите. Той обаче предупреди, че следващите години няма да бъдат  лесни за сектора, особено в контекста на променящата се Обща селскостопанска политика на ЕС.

Според министър Порожанов много хора се насочват към сектора и искат да се занимават със земеделие и производство на хранителни продукти, но не всички са подготвени за това. „Най-лесно е да засадим розите, а после да викаме къде е държавата да ни изкупи продукцията“, даде пример Порожанов. Той заяви още, че очаква до края на 2019 г. да са ясни основните положения в Общата селскостопанска политика на ЕС. „Всичко в Брюксел се случва бавно и трудно, но всяка страна трябва да отстоява своите приоритети“, каза земеделският министър.

Кампанията в подкрепа на производителите на български храни започна преди един месец. Целта беше ада се кцентира върху българските храни в оставащото влеме до Коледа.