Международен форум в София за здравословното хранене

форум здравословно хранене

Качеството на храните, двойните стандарти и нечестните търговски практики бяха обсъдени на европейски форум в София. Това стана на експертна конференция „Бъдеще в добро здраве за Европа: Здравословно хранене при децата“, организирана в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на форума омбудсманът Мая Манолова заяви, че „е недопустимо да има различно качество потребители в рамките на Европейския съюз. Председателството е възможност за България да поставим на масата на ЕС теми, които смятаме за важни, а здравословното хранене при децата, двойните стандарти при храните са безспорно теми, които са важни и за всички европейски граждани“. В изказването си тя настоя за европейска директива, която да забрани производството и предлагането на продукти с двойни стандарти.

„Ние проведохме собствено проучване – с български майки, които живеят в Берлин и Виена и наистина установихме, че и по отношение на детските храни, на стоките за деца, които са закупени в един и същи момент от едни и същи търговски вериги – в Берлин, Виена и София, се наблюдават отклонения в съставките“, каза омбудсманът. Тя посочи и конкретни случаи като например с натуралния сок, който в Берлин и Виена е 100% натурален продукт, а у нас не е така.

Мая Манолова заяви, че тези практики са абсолютно недопустими и нечестни, а аргументът, че са съобразени с
националния вкус и националните предпочитания, когато става дума за детски храни не издържа. „Как така се проучва националният вкус на шестмесечно бебе?“ реторично запита тя.

„За сметка на това, мултинационалните компании, които предлагат храни печелят огромни печалби, тъй като цените на тези продукти в София, противно на очакванията, се оказаха по-високи от Берлин и от Виена. В някои случаи до 90%, в други даже до 150%. Тоест, влагат се по-евтини съставки, продава се на по-
високи цени, реализират се по-големи печалби“, продължи омбудсманът.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обяви, че за него „едни от най-важните предизвикателства в областта  храненето са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването сред населението, особено при децата“.

„Българският парламент предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. В закона са обхванати и аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца“, допълни замесник-министъра.