Маскарпоне – удоволствие за небцето

маскарпоне

Оригинален продукт на региона на Ломбардия, Италия с много стар произход и с марка D.O.C. (контролирано наименование за произход). Името “mascarpone” вероятно идва от “mascherpa” (на ломбардски диалект), който буквално означава “сметана”. За разлика от другите сирена, не се получава от мляко, а от сметана, така че не може точно да се квалифицира като сирене. Конкретни подробности около произхода му не са известни, но със сигурност неговото производство и консумация е с няколковековна давност.

маскарпонеТрадиционно маскарпонето е сезонен продукт, който се произвежда през студените месеци, но днес може да се намери в търговската мрежа през цялата година. Прилича на мек крем, с бял до светложълт цвят, с много сладък аромат и вкус. Може да се консумира директно в прясно състояние. В сладкарството се използва в смес с други компоненти за получаване на различни кремове – ликьори, захар, какао, яйца, бисквити и др.

Маскарпоне съдържа много мазнини (около 47%), затова е препоръчително да се консумира ограничено. Най-общо производственият процес представлява затопляне на сметаната (със съдържание на мазнини 25- 30% при 80-90 С), която се подкиселява с лимонена киселина се провокира коагулация на малък процент на казеина, съдържащ се в сметаната. Така полученият продукт се оставя да почива върху съд в памучно платно за около 12-18 часа в проветрива среда. Маскарпоне има ограничен срок на трайност, има деликатен вкус, използва се преди всичко за приготвяне на сладкиши и най-вече за популярното в цял свят тирамису.