Крем „Брюле“

Крем Брюле с ванилия

Деликатен френски крем (буквално означава “обгорен крем”), поръсен с кафява захар, която се карамелизира с помощта на горелка.

Крем Брюле с орехиПървата документирана рецепта за крем брюле се появава в една френска готварска книга през 1691 г. За произхода на крем брюле се спори. Английският колеж „Тринити“ в Кеймбридж твърди, че кремът е техен специалитет още от 17 век. Наричали го „Cambridge burnt creme“, a захарта горели със специална плоча с гравиран герб на колежа. В Испания подобен се приготвя от 18 в. и се нарича „crema catalana“ („каталонски крем“).

Рецепта

Продукти: 500 мл течна сметана, 120 г захар, 2 с.л. кафява захар, 6 жълтъка, 1  ванилия.

Метод на работа: Сложете сметаната да заври заедно с ванилията и отстранете от  огъня. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете горещата сметана към жълтъците. Много важно е да не остават мехурчета в сместа (не трябва да се разбива, а де се бърка). Прецедете сместа и налейтев купички. Печете на водна баня при 170 С за около 40 минути.

Крем БрюлеКремът е перфектно опечен, когато по краищата на формичките е стегнат, а в центъра е мек. Това най-лесно се проверява като формичката се разклати леко – ако целият крем се клати, означава, че му трябва още време във фурната. Когато кремът е готов, се слага да се охлади на стайна температура. След това купичките се оставят в хладилник за минимум 4 часа. Кремът се изважда преди сервиране, поръсва се с кафява захар равномерно (тя придава допълнителен карамелен вкус), която се обгаря с горелка до карамелизиране, след което е готов за сервиране.