Класация на най-големите компании за захарни изделия

глобалните 100 компании

Всяка година водещото американско браншово списание Candy Industry прави класация и публикува списък на най-големите компании за захарни изделия в света. Мястото на компаниите в списъка се определя въз основа на годишните отчети на фирмите за нетните приходи от продажби, а също и от броя на служителите, асортимента, производствените мощности и от информация, публикувана в маркетингови или аналитични изследвания.

Първо място в рейтинга за 2017г. се заема, както и преди, от американската корпорация Mars Inc., основана през 1911г. Mars произвежда захарните си продукти в 52 фабрики, за които работят 34 000 човека и реализира нетни продажба за $18 млрд. Освен популярните марки като Bounty, Mars, Orbit, Snickers, Winterfresh, Spearmint, Twix , Dove и др., към корпорацията са и известните марки храни за животни  Pedigree, Royal Canin и Whiskas.  В началото на 2016г. Mars Inc. обяви, че започва премахването и замяната на изкуствените оцветители от всички свои продукти.

На втора място е друга американска корпорация – Mondelez International.  Тя има нетни продажби от $12,9 млрд., 156 производствени предприятия и 100 000 служители.  Данните за броя на предприятията и служителите обаче включват и тези, които не са свързани с производството на захарни изделия. Брандове на Mondelez включват добре познатите у нас Milka, Cadbury, Côte d’Or, belVita, Barni, Oreo, Toblerone, TUC, Philadelphia, Tang и Dirol.

Трето място заема италианския производител Ferrero Group.  Неговите продажби достигат $10,673 млрд., а 33 245 служителя работят в неговите 22 фабрики.  Брандовете на италианската корпорация включват  Ferrero Rocher, Nutella, Raffaello, Tic Tac, Kinder Surprise, Kinder Chocolate, Mon Chéri и други.

Четвърти е японският холдинг Meiji Co. с $9,850 млрд. Веднаго след него е швейцарската компания  Nestle SA, с приход от $9,138 млрд. долара и впечатляващ брой служители като цяло  – 335 000, обслужващи  436 фабрики.

На шеста позиция е американската Hershey Co, основана през 1873г и на два пъти прекратявала дейността си в  началото. Компанията е лицензирана от Nestle да разпространява шоколадовите разновидности на вафлите Kit Kat само на американския пазар.

Седмо място е за базираната в Лондон pladis, с приходи от $5,200 млрд. Компанията е основана през януари 2016г. като подразделение на турския холдинг Yıldız. Управител на  компанията  е Murat Ülker, а водещите брандове са –  Godiva, Ülker и McVitie’s.

Следват швейцарската компания Chocoladefabriken Lindt & Sprungli AG, японската Ezaki Glico Co. и германския производител на гумени бонбони Haribo GmbH & Co.

Останалата част от стоте най-големи компании, включени в списъка се доминира от американски и германски представители.

Руските производители се отбелязват на 17-то място с холдинг Объединенные кондитеры,  реализирал нетни продажби за $1,196 млрд., притежаващ  19 фабрики и даващ работа на 19 360 души. През 2009г холдинга открива първия в Русия Музей на историята на шоколада и какаото (МИШКа). Другите две руски компании в класацията са холдинг Славянка, обединяващ четири компании и заемащ 51-во място и ОАО Хлебпром  на 89-то място.

С по три компании са включени в списъка съответно Украйна и Полша. Източна Европа е представена от още една страна – Хърватия с Kras Food Industry на 98-мо място.