Кампания „Великден за всеки – Дари празник на баба и дядо“

великден за всеки

На 7 март стартира третото издание на националната кампания „Великден за всеки – Дари празник на баба и дядо“, провеждано под патронажа на омбудсмана на Република България. Началото на кампанията се постави с ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии и ученици от 51 СОУ „Елисавета Багряна“. Бъдещите хлабари и сладкари месеха козунаци и кифлички заедно с омбудсмана Мая Манолова и лицата на кампанията – Миро, Анелия, Тити Папазов и актрисата Деси Бакърджиева. По-късно готовите изделия бяха занесени на възрастни хора в три социални домове в столицата.

Великден за всекиПриготвянето на козунаците и кифличките се проведе под вещото ръководство на шеф Манчев, който също застана зад кампанията на омбудсмана и инструктори от Кулинарната академия HRC, където се проведе събитието. И тази година кампанията има за цел да събере средства за българските пенсионери, които няма да получат надбавка от правителството за големия християнски празник. Дарените средствата ще бъдат обърнати във ваучери – всеки на стойност 20 лева. С тях възрастните хора ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна.

„Всяка година кампанията „Великден за всеки“ има съпътстваща обществено значима кауза. През първата година това беше борбата за падане на ДДС върху дарените храни, през втората година – двойните стандарти при храните в ЕС. Сега фокусът на кампанията ще бъде насочен към каузата срещу пилеенето на храни и здравословното хранене при децата“, обяви Мая Манолова.

Тя изнесе данни, според които всяко българско домакинство унищожава около 90 кг. храна на година или една минимална заплата над 500 лв. Сред причините са неразумното пазаруване и липсата на механизми за споделяне на храна.