Изложението SIGEP отбеляза нови рекорди

SIGEP

209 135 посетители регистрира италианското занаятчийско изложение в SIGEP в Римини за сладкарство, шоколатиерство, сладолед, кафе и свързаните с тях браншове. В рамките на 5 дни от 20 до 24 януари 2018 г. шоуто посетиха 135 746 италиански и 32 202 чуждестранни професионалисти.

На изложението се представиха 1250 изложители на площ от 129000 кв.м., а в официалната програма бяха обявени 1016 събития по време на шоуто.

С тези рекордни числа, международното търговско шоу SIGEP, което се проведе за 39-ти път, се утвърди като важен стимул за икономическо развитие на италианския сладкарски бранш, неразделна част от агро-сектора на Италия, който достигна 40 млрд. евро оборот в края на 2017г.

Във всички сектори се провеждаха открити семинари, лаборатории и демонстрации.

Сред събитията най-голям интерес предизвикаха Световната купа по занаятчийски сладолед и Кралицата на сладкарството – световен шампионат за жени.

Французойката Anabelle Lucantonio (пастри шеф в сладкарница d’Oltralpe и официален демонстратор на марката DGF) спечели титлата Pastry Queen 2018 в оспорвана надпревара с представителките на Бразилия, колумбия, Хърватска, САЩ, Филипините, Мексико, Япония, Индия, Мароко, Русия и Тайланд. На второ място се класира американката Laura Lachowecki (пастри шеф в Woodstock Country Golf Club di Indianapolis), а на трето – мексиканката Sandra Ornelas (пастри шеф във Valrhona).

Единствено по рода си, това световно първенство се провежда на всеки две години и е насочено към жените сладкари от целия свят, предоставяйки им възможност да тестват своите умения и да намерят нови стимули за успешна кариера. Състезанието се  провежда в рамките на специализираното търговско изложение SIGEP.

Темата на състезанието бе „Астрология”, която трябваше да бъде пресъздадена от захар и пастиляж в рамките на два дни:
• Модерна тарт монопорция
• Десерт в чаша със сладолед с кафе
• Шоколадов десерт в чиния монопорция
• Десерт във формата на пръстен

В журито участваха 12 изявени шеф-сладкари, сред които известните Roberto Rinaldini и Iginio Massari.
„Свидетели сме на конкурс, където конкуренцията е на много високо равнище – каза шеф Iginio Massari, което показва как се развива сладкарството в световен мащаб и  SIGEP се превръща в място на конкурси и събития, където могат да бъдат показани професионализъм и техники на изпълнение”. 

Италиански шампионат по сладкарство

В дните на изложението традиционно се проведе и Италианския шампионат по сладкарство за професионалисти, и отделно за младежи.

В състезанието за професионалисти се включиха 17 участника от цяла Италия, които представиха шоколадова фигура, захарна фигура, сладкиш в чиния, шоколадова торта, ледена фигура и сладоледена торта.

Тримата победители ще сформират италианският отбор, който ще представи страната на Coupe du Monde в Лион през 2019 г.

Оспорвана бе и надпреварата при младежите, които представиха артистична изработка от захар и шоколад, шоколадова торта и монопорция тирамису. Победителят ще представя Италия на Световното състезание за младежи, което ще се проведе в рамките на изложението Sigep през 2019 г.

По традиция за 11 път Bakedmedia.eu организира група български сладкари, които посетиха изложението, които съчетаха полезното с приятното. Успяхме да посетим и Болоня и да се запознаем с гастрономическите традиции във FICO  – най-големият в света развлекателно-тематичен парк, посветен на храненето, който бе открит през ноември 2017 г.

Посетителите могат да се запознаят с технологията на производство на местните видове сирена, как се пресова зехтин, да опитат местни вина, колбаси, десерти, хлебни изделия, сладолед. Програмата включва разнообразни курсове – например, по приготвяне на ризото, на прясна паста, на прочутото италианско сорбе „гранита“ и дори обучение как да направим най-добрите снимки на храната си. Предвидени са спортна, детска и учебна зони, театър и кино, 40 заведения за хранене, пазар и над 100 магазина на фермерски стопанства.