Експерти не откриха качествен хляб в Смоленския район

проверка на хляб

През изминалата седмици в Смоленск, Русия експерти проведоха изследване на качеството на „черния”хляб, произвеждан от местни производители. Специалисти на дружеството за защита на правата на потребителите „Темида“ провериха дали е възможно да се яде хляба, който се пече и се продава в района. Смоленстият район граничи с Московския и има населиние от почти 1 млн. души.

За целтана проверката се взеха образци от седем производетели на „черен” хляб в района. Ръководителят на дружество за защита на правата на потребителите „Темида“ Светлана Крючкова обясни защо именно този продукт е избран за оценка на качеството: „Нашата организация отдавна не е проверявала качеството на хлебните изделия, последната проверка е била преди около седем години. Бяхме обезпокоени от факта, че наскоро оплакванията от качеството на хляба се  увеличиха и по-точно от наличието на чужди примеси в него. Затова решихме да проконтролираме качеството на този важен за потребителите продукт.“

проверка на хлябВ оценителната комисия се включиха представители на ръководството на потребителския пазар и бизнес развитие, на Роспотребнадзор и Росселхознадзор в Смолнск и на регионалния център за стандартизиция, метрология и проверка. Специалистите оценяваха всички проби по органолептични свойства: вкус и мирис, състояние на средината (изпеченост, измесеност, порьозност), външен вид (форма и повърхност), а също така и пълнотата на информацията за потребителя на опаковката и маркировката.

В хляба от Руднянския хлебозавод комисията установи наличие на недомесици (бучни от неразмесено брашно в средината) и на степкавост (непорьозност, влажен слой в средината покрай страничната или долната кора), която създава ефект на „налепвана по зъбите”. Присъстващите на оценяването производители побързаха да обяснят, че недостатъците се дължат на използваното брашно от прясно зърно. Експертите забелязаха още, че срокът на годност не е отбелязан на опаковката.

Хлябът на Сафоновския хлебозовод също не впечатли комисията. Той се оказа недопечен, лошо възстановяваше формата си след лек натиск, а кората на самуна се оказа напуката, което се получава при съхранение на хляба на открито. Според класическата съветска рецепта „Украинския“ хляб има кисел вкус и тъмен цвят поради голямото количество ръжено брашно. Тези органолептични показатели все пак присъстватха в Сафановския хляб, което не можеше да се каже за „Украинския“ хляб  на Смоленския хлебозовод.

Последният направи лошо впечатление на комисията. Хлябът се оказа проктически безвкусен, имаше постоянен „житен” мирис, който се появява поради специфичните условия за съхранение на продукцията. Хлябът беше твърд, с вдлъбнанини и изпъкналости по кората, а при нарязването самуна се ронеше.

„Класическият” хляб от хлебозавода във Вязма имаше уплътнена средина и горчив вкус (поради лошото качество на брашно), цвета на средината беше с различни отенъци (по-светъл в средата и по-тъмен в краищата), което се обяснява с недопеченост на хляба.

В „Дарницкия” хляб на смоленския хлебопроизводител „Рус” се наблюдаваха пукнатити под кората (вероятно поради високата влажност), странични миризми и кухини, отделящи кората и средината. Този хляб беше много ронлив и не особено вкусен.

Хлябът на Рославълския хлебозавод „Подмосковска пещ” се оказа твърде порест, с твърде малко слънчогледово олио, имаше много кухини, в някои от които бяха открити примеси (шлака от формите или парченца от кората). На маркировката липсваше датата на производство. Все пак, като цяло, хляба не беше от  най-лошите.

„Днепърският” хляб на смоленския „Хлебопекар” разочарова най-малко комисията. Той отговаряше практически на вскчки изисквания. Но устаноновяването на наистина качествен хляб беше предотвратено от увеличената порьозност, накъсването на кората и най-лошото – наличието на консерванти. Комисията имаше забележси и към етикетирането на хляба.

В края на инспекцията на качеството на „черния” хляб произвеждан в Смоленскиия район, експерта на „Темида” Галина Василевна обобщи: „За съжаление от седемте хлебопроизводителя, нямаше нито един без нарушения при производството на продукта.”

Източник: Смоленская народная газета