Директорът на БАБХ – София обвинен в престъпление по служба и принуда

прокуратура

Специализираното звено „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем д-р Антон Симеонов Генов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София /ОДБХ – София/. Обвинението е в престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и при условията на продължавано престъпление. Второто обвинение е в принуда.

Според прокуратурата Генов е превишил правомощията си, като е разпоредил проверки на  две дружества за изкупуване и преработка на мазнина. Проверките са извършени в периода октомври-ноември 2016 г. През октомври 2016 г. служители на ОДБХ – София влизат в склад на дружество в Нови Искър и изземат над 8000 литра мазнина. Това се повтаря през ноември с друго дружество в София. Оттам обаче служителите на дирекцията не успяват да изземат суровина, тъй като собствениците подават жалба в Агенцията по безопасност за храните и проверката е спряна.

Според прокуратурата целта на Генов била чрез проверките и изземането на суровина да облагодетелства друго дружество за преработка на мазнина, в което работел синът му, съобщи градският прокурор на София  Отработената мазнина впоследствие се използва като суровина за производство на биогориво и не се причислява към храните, а се води отпадък. По тази причина и дирекцията, оглавявана от Антон Генов, не е имала правомощия да извършва подобни проверки.

Освен за проверките Генов е обвинен и за това, че опитал да принуди управителката на друго подобно дружество да не развива търговска дейност в София.