Диетите без глутен повишават риска от диабет Тип 2

без глутен

Учени са установили, че яденето на храни с глутен може да намали риска от появата на диабет Тип 2. Такива са резултатите, които публикува Американската кардиологична асоциация, получени от нейно 30-годишно научно изследване.

Изследването се провело  с 199,794 участника, които като цяло приемали под 12 гр. глутен на ден. Участниците били разделени на три контролни групи според количеството глутен, което приемат. Основните източници на глутен са били паста, зърнени продукти, пица, мъфини, бретцели и хляб

През годините 15,947 човека от наблюдаваната група развили диабет Тип 2. При проучването на зависимостите на заболеваемостта сред тях се установило, че тези, които консумирали под 4 гр. глутен на ден имат с 13 % по-висок риск да се разболеят от диабет Тип 2, в сравнение с тези, които са приемали най-много глутен.

Основният извод от научното изследване е, че високоглутеновите диети са свързани с по-нисък риск от развитие на диабет Тип 2. Констатирано е, че участниците в изследването, които ядат по-малко глутен, приемат и по-малко зърнени фибри, които са добре известен фактор, възпиращ развитието на диабет Тип 2.

Глутенът е протеин, съдържащ се основно в пшеницата, ръжта и ечемика. Той дава на хляба и други тестени продукти еластичност при замесването на тестото и добра структура на готовите продукти.

Малък процент от населението има непоносимост към приема на глутен, дължаща се на глутенова чувствителност или на автоимунното заболяването целиакия. Безглутеновите диети, обаче, станаха модни и сред хората, без споменатите заболявания. И то въпреки  липсата на доказателства, че намаляването на консумацията на глутен се отразява добре на здравето в дългосрочен план.

„Безглутеновите храни обикновено имат по-малко фибри и други микроелементи, като витамини и минерали, което ги прави ги по-малко хранителни. Хората без целиакия може премислят преди да ограничат приема си на глутен, които ги предпазна от хронични заолявания, особено от появата на диабет.“  резюмира доктор Генг Зонг, изследовател от катедрата по Хранене към Харвардския универститет

Източник: American Heart Association