Дефиле на сватбени торти – обзор на събитието

Дефиле на дизайнерски торти

Малко е да се каже, че Дефилето на дизайнерски торти беше централното събитие на тазгодишното специализирано изложение „Булпек”. Трябва да се отбележи и че е първият подобен конкурс в България – факт, достатъчен, за да превърне съревнованието в основна атракция за специалисти, любители и медии.

Дефилето със състезателен характер беше на тема „Декорация на сватбени торти” и се превърна в истинска арена на професионални битки като провокира у участниците амбиция и вдъхновение.

Творбите издигнаха авторите си не само на национално и международно ниво, но и над ограниченията на всекидневното „пазарно търсене”.

Ентусиазмът беше осезаем и освен че се предаде на посетителите, разкри истинската необходимост от официална изява за сладкарите у нас. Доказателство за това е, че участници пристигнаха от цялата страна: Благоевград, Бургас, Варна, Велинград, Габрово, Пловдив, Попово, Севлиево, Сопот, Стара Загора и Шумен. Желаем успех на мероприятието и в следващите му издания, за да отговори на дългогодишната нужда от форум за обмен на опит и идеи между майсторите в този занаят-изкуство.

Организаторите – сп. „Кафе пауза” с основател и главен редактор Йорданка Найденова и „АРИЗ – 7” („Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите”) с председател Пеньо Иванов, извършиха огромна предварителна работа, за да протече дефилето по всички правила на едно национално представително събитие. Домакинството на Интер Експо Център и помощта на Българската асоциация на професионалните готвачи бяха безупречни.

Петчленното жури беше стъставено от специалисти с различна квалификация и опит: г-н Борислав Екзархов, г-жа Росица Рачева, г-н Янис Лиолиос, г-жа Надежда Костадинова и г-жа Силвия Петкова. Интервюто на Бейкдмедия с г-жа Рачева можете да прочетете тук.

То се придържаше към ясен регламент: компаниите да участват с макет на торта, декориран със захарна маса и айсинг, с максимална височина 1,5м. и диаметър на демонстрационната площ 60см. Беше оценявано и аранжирането на масата. Всички участници трябваше да се съобразят и с планираното продължително излагане на експонатите – по време на четиридневното изложение.

Творбите бяха оценени въз основа на използваните в тях техники, сложността им на изпълнение, креативност на композицията, прецизността на изработката и цветовото съчетание. Участието беше анонимно, чрез състезателен номер, по реда на регистрация в конкурса, а фирмените надписи и имената на майсторите бяха поставени едва след награждаването. Всяка от участващите фирми беше представила най-доброто от себе си и с основание представителите им се гордееха с произведенията си.

Освен плакет и грамота от организаторите, победителите и техните подгласници получиха разнообразни награди от компаниите – спонсори: обучение в интензивен курс по сладкарство от фирма „Надежда Костадинова”; обучение в гр. Солун от „Алма Либре”; 5-етажна стойка и други аксесоари от фирма „Томеко”; захарна паста от „Бобал Бояджиев” и най-новите продукти на компанията „Интерион”. „Хелас Хем Зееландия” подари ваучери за пазаруване на различна стойност на всички участници в дефилето.

Йорданка Найденова и Вики ТерзийскаНагради за първите три места бяха връчени и от „Maxi Club”, „Diplomat Plaza Hotel” и Агро Фитнес, а всички участници получиха стихосбирка и аудио диск „Любов една“ с автор Пеньо Иванов – Ивитал. Специален гост и водещ на награждаването бе вокалът на група „Мастило“ и телевизионна водеща – Вики Терзийска.

Въпреки оспорваното съревнование и малката разлика в крайните оценки, първата награда беше единодушно връчена на фирма „Йоанна Роял Кейк“ от Благоевград.

Дискусията за второто място беше не по-малко разгорещена, а наградата отиде при фирма „Диана” от Димитровград, с майстор Ваня Йорданова.

Определянето на третото място също затрудни журито, което в крайна сметка се спря на тортата, създадена от фирма Чар 05“ от Сливен.

Дефилето беше предшествано от поетичен он-лайн конкурс „Кажи ми как ме обичаш“, наградата за който беше осигурена от комплекс „Имението“, с. Емен. Романтично настроените двойки – посетители на изложението, можеше и да си направят снимка като младоженци, заставайки зад подобаващо облечени фигури от фолио в цял ръст.