Декоратори от цял свят в акция за Деня на психичното здраве

между умовете

Майстори на захарното изкуство създаваха тематични произведения за 10 октомври – Световния ден за психично здраве. Събитието е озаглавено „Между умовете“ Between Minds  и е подкрепено от международната благотворителната организация Обединени нации на захарното изкуство (UNSA). По този повод талантливи декоратори от САЩ, Обединеното кралство, Португалия, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Африка, Полша, Австралия и други страни се обединиха, за да обърнат вниманието на обществото към психичното здраве и да подкрепят хората с псохични проблеми. Идеята на тази колаборация е да се противопостави на стигмата, която засяга психично болните, като окуражи хората да говорят за психичното здраве и да се научат повече за него.

UNSA е създадена през 2015г като международна коалиция на майстори на торти и декоратори. Идеята е заедно да се борят със средствата на захарното изкуство за справедливи каузи. Коалицията има повече от 800 члена от много страни. Всяка година се организира по една  такава колаборация, която набира средства чрез различни инициативи за определена кауза. През 2016г. обединението е било по повод Деня на Земята, а през 2015г. във връзка със Световния ден за борба със СПИН.

Тазгодишното социално събитие се провежда заедно с Депресивния сладкарски магазин (Depressed Cake Shop), който представлява платформа, свързваща хора около простото действие на приготвянето и продажбата на красиви и вкусни сиви сладкарски произведения. Целта на магазина е да поппомогне социалното осъзнаване на психичните заболявания и да посочва различни хуманитарни или образователни несправедливости спрямо хората с психични проблеми.

В „Между умовете“ творците трябва да демонстрират не само изкусно майсторство, но и да покажат свое разбиране за пробема като предадат послание за хората с психични проблеми, че не са сами. Някой от майсторите на захарното изкуство също са били диагностицирани с психични заболявания, но продължават да създават великолепни творби.

Тук представяме част от публикуваните произведения и авторите им:

Снимки: Between Minds