Градушката унищожи към 1 млн. дка. зърнени култури

градушка

Близо 1 млн. декара зърнени култури са унищожени в Северна България от тазгодишната градушка. Това каза Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ) за Радио „Фокус“. Щетите са най-вече в източната част на област Плевен, западната на област Русе и почти цяла област Ловеч. Унищоженията варират от 10-15% до 100%, като много производители са заплашени от фалит. Поради големината и силата на градушката няма култура, която да е останала незасегната.

Георги Милев каза още, че некоректното отношение от страна на застрахователите е принудило голяма част от зърнопроизводителите да спрат да застраховат земите си. „Обезщетенията не бяха такива, каквито трябваше да бъдат. Предлагаха се всевъзможни схеми, само не и във финансово изражение. А при една такава щета мисля, че финансовите средства са най-важни. Второ, в момента в Европа има заделени такива средства за бедствия в райони в страни от Европейския съюз и може би ще реагираме по най-бързия начин да изпратим писмо до нашето министерство, както и до Комисията по земеделие в Европа и от там евентуално да получим някакво обезщетение. Това са към момента стъпките, които бихме могли да предприемем“, допълни Георги Милев.

Той коментира, че се водят преговори за разширяване дейността на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, като производителите апелират да бъде покрита доста по-голяма част от България с противоградова защита, но това ще струва пари както за държавата, така и за земеделците. Районите, които бяха поразени от градушката, бяха именно такива извън контрола на агенцията, каза още Георги Милев.

Източник: Агенция „Фокус“