Гофрети

Гофрети

Гофретите са вид сладки бисквити хрупкави отвън и меки отвътре, двойно изпечени между две релефни метални плоскости, свързани с панти и дървена дръжка, които им придават отличителния вид като решетка. Те са особено популярни в Белгия, Франция, Германия. В Холандия ги наричат “wafel”, а в Англия и САЩ – “waffle” или “waffel”. На същия принцип се произвеждат и вафлените конуси за сладолед. Те са близък роднина на палачинките.

Предполага се, че произходът на гофретите може да се отнесе към Антична Гърция, където те се идентифицират с вафлите, наречени Obleios. През средновековието готвачите често приготвяли сладкиши наричани “gaufre”, което на старофренски означава “пчелна пита” и са били консумирани със сирене и мед. Гофретите се приготвяли и се раздавали като пожелание за здраве и късмет, обикновено за празниците Сретение и Сирни Заговезни, последния ден преди Великия пост. По-късно преселници, пребиваващи за кратко в Холандия, преди да се насочат към американските колонии, се научават как се приготвят и след това ги разпространяват и в Америка под името“waffle”. Според Monticello Historical Society, след своето посланичество във Франция (1784-1789), Томас Джеферсън донася със себе си в САЩ и гофретници. Както вече споменахме, в Средновековна Европа гофретите се приготвяли във връзка с църковни празници и на търговците се разрешавало да ги продават навън около църквите. Конкуренцията пред църквите обаче била толкова голяма, че понякога се стигало и до насилие. Стигнало се дотам, че кралят на Франция Шарл IX трябвало да наложи разпоредба продавачите да се намират на разстояние най-малко 4 м. един от друг.

Видове гофрети и вафли

Белгийските вафли имат две разновидности. Тези от района на Брюксел са винаги правоъгълни и тестото се приготвя от мляко, вода, масло, яйца, брашно, захар, мая и билки. Вафлите от района на Лиеж са с разнообразни форми и тестото за тях се приготвя от брашно, няколко яйца, олио, мая и бира. Гофретите могат да бъдат сервирани със сладък или солен пълнеж.

Въпреки името си „Брюкселски вафли“, те са изобретени в Гент през 1839 г. В Америка за първи път се предлагат от ресторантьора Maurice Vermersch, който ги представя под името „Bel-Gem Waffles“ на Световния панаир в Ню Йорк през 1964 г. Съществуват различни варианти гофретници – във формата на сърце, цвете, кръг, ромб и много други. В Белгия те са особено популярни за празника на Свети Мартин (11 ноември). Поднасят се със сиропи, сметана, сладко, плодове, орехи, лешници, бадеми, шоколад, масло, а също така могат да бъдат и солени с риба, сирене, месо.

Американски вафли

Тестото за американските вафли се замесва с бакпулвер, вместо с мая. Те обикновено се сервират на закуска, гарнирани с масло и различни сиропи, но също могат да се поднасят с пържено пиле и т.н. В заведенията се сервират като десерти, най-често в компанията на сладолед, разтопен шоколад и бадеми. Сместа за амеркианските гофрети е по-плътна, а готовите вафли са по-тънки от белгийските.

гофрети Хонг КонгВафли в стил “Хонг Конг”

Наричат ги още “мрежести торти” или “мрежести бисквити” и се продават от улични търговци, като се консумират топли на място. Тези гофрети са подобни на традиционните, но са основно по-големи и кръгли (разделени на четири триъгълника). Обикновено се намазват с масло или фъстъчено масло, поръсват се със захар, сгъват се на две и така се консумират. Сместа за тези вафли е сладка, защото в нея се добавя захар.

ГофретиСкандинавски гофрети

Тези изделия са популярни във всички скандинавски страни, но преди всичко в Швеция и то във формата на сърце. По стара традиция те са задължителни за празника Благовещение. Рецептите са подобни като за останалите видове. Консумират се предимно сладки – с разбита сметана и конфитюр от ягоди, малини или горски плодове. В Норвегия са популярни гофретите с кафяво (brown cheese) сирене. Във Финландия пък тези вафли често се поръсват с чубрица.

StroopwafelsStroopwafels

Това се са тънки вафли с пълнеж. За първи път са направени в Гауда в Холандия през 18-ти или 19-ти век. Тестената смес се приготвя от брашно, масло, кафява захар, мая, мляко и яйца. След като се изпекат (в кръгла неголяма форма) те се слепват по две с пълнеж от сироп, кафява захар, масло и канела. Този вид вафли са много популярни в Белгия и Холандия и се продават опаковани в супермаркетите.

Източник: сп. „Кафе пауза…“